PONOVO RADI Luka u Odesi u punom kapacitetu
Foto: Twitter/printscreen

Luka u Odesi ponovo radi u punom kapacitetu posle jučerašnje obustave rada izazvane ruskim granatiranjem energetskih objekata u Odeskoj oblasti.

Odesa je jedna od tri luke koju Ukrajina može da koristi za izvoz žitarica u skladu sa sporazumom za žito između Rusije i Ukrajine.

Rojters je juče preneo da se za vreme obustave rada luke u Odesi izvoz obavljao iz luka Černomorsk i Južnji, odnosno druge dve luke obuhvaćene sporazumom.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski je za Rojters ranije rekao da je glavni razlog prestanka rada luke taj što agregati nisu bili uključeni nakon što je Odeska oblast ostala bez struje nakon granatiranja tokom kojeg je bez struje ostalo oko 1,5 miliona stanovnika tog područja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija u Odeskoj oblasti veoma teška.

''Nažalost, potrebno je mnogo vremena da se osposobi mreža struje u celoj oblasti. Ne govorimo o satima, potrebno je nekoliko dana'', rekao je Zelenski.

Kako prenosi BBC, hiljade ljudi koristi grejne punktove, odnosno objekte koje snabdeva stanovništvo strujom i toplom vodom tokom nestanaka struje.

Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba je ocenio da je potpuni nestanak struje u celoj zemlji realan scenario, navodi britanski javni servis.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading