DRAMATIČAN APEL NA GRAĐANE UKRAJINE "Preselite se na bezbednije mesto"
Tanjug/Ap

Ukrajina planira da evakuiše civile iz nedavno oslobođenih Hersonske i Mikolajvske oblasti, usred strahovanja da je oštećenje infrastrukture izazvano ratom suviše veliko da bi ljudi mogli da prežive zimu, piše "Gardijan".

Stanovnicima dva južna regiona, koje su ruske snage redovno granatirale proteklih meseci, savetovano je da se presele u bezbednija područja u centralnim i zapadnim delovima zemlje, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u vladi Ukrajine, Irina Vereščuk, apelovala je na stanovnike Hersona, posebno na ugrožene kategorije - žene sa decom, stare, bolesne i osobe koje se teško kreću, da se evakuišu tokom zime, prenosi Unian.

- S obzirom na tešku situaciju u gradu i probleme sa infrastrukturom, možete se evakuisati tokom zime u bezbednije regione zemlje - napisala je Vereščuk na Telegramu.

Dodala je da vlada nudi besplatnu evakuaciju u Krivi Rog, Nikolajev i Odesu, a da je moguća i evakuacija dalje u Kirovogradsku i Hmeljničku oblast i druge zapadne regione Ukrajine.

Prema rečima Vereščuka, interno raseljenim licima biće obezbeđen besplatan smeštaj u skloništima, humanitarna pomoć, hrana i medicinska pomoć.

Ruske snage su 11. novembra napustile Herson, koji su držale pod kontrolom od početka marta.

 

 

 

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading