UZBUNA U VELIKOJ BRITANIJI Oružje iz Ukrajine završilo na ulicama Londona u rukama kriminalaca i terorista?
Foto: EPA/Leszek Szymanski

Zapadno oružje moglo bi da bude prebačeno iz Ukrajine u ruke kriminalaca i terorista, rekao je generalni direktor britanske Nacionalne agencije za kriminal (NCA) Grem Bigar za Sandej tajms.

Prošlog meseca, Moskva je procenila da se iz Ukrajine mesečno iznosi oružje u vrednosti do milijardu dolara.

Rat u Ukrajini, 271. dan - Alo.rs

„Kao i kod svakog sukoba, kada se šalje oružje nekoj strani, postoji rizik od povratka tog istog oružja“, rekao je Bigar u nedelju. „Na kraju sukoba, postoji višak oružja koji dolazi u ruke kriminalaca ili terorista. Biggar, koji je došao na čelo NCA u avgustu, rekao je da policija u Velikoj Britaniji i Evropi istražuje da li su se pištolji, mitraljezi i granate pojavili na ulicama. Uprkos tome što je dobio uveravanja od šefa ukrajinske nacionalne policije da se vodi računa o zapadnom oružju, on je rekao da su Evropol i druge evropske agencije za sprovođenje zakona „u pripravnosti“.

Bigar je rekao da NCA još nije videla nikakve dokaze da su kriminalci nabavili oružje iz Ukrajine. Međutim, i Interpol i Europol su upozorili da će svo oružje koje napusti Ukrajinu najverovatnije završiti na crnom tržištu.

Ukrajinci streljali zarobljene ruske vojnike! - Alo.rs

Zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem priznale su da ne mogu da prate većinu svojih pošiljki oružja kada uđu u zemlju, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je prošlog meseca da se oružje iz Ukrajine, vredno oko milijardu dolara, šalje kriminalcima i terorističkim grupama na Bliskom istoku, u Africi i jugoistočnoj Aziji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta upozoravao da slanjem desetine milijardi dolara vrednog oružja u Ukrajinu, Zapad sebe čini de fakto učesnikom u sukobu. Prošlog meseca Putin je izjavio da su „prekogranične kriminalne grupe“ od Ukrajine dobile „moćno oružje, uključujući prenosne sisteme protivvazdušne odbrane i precizno naoružanje“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading