HERSON ŽRTVUJU ZA MIR ILI SE IPAK SPREMAJU ZA BITKU? "Čas odlazi, čas ne odlazi"! Svi se pitaju šta će biti sa ključnim gradom na jugu
Foto: mil.ru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pomenuo je u obraćanju u petak uveče da Rusija razgovara sa drugim zemljama o spremnosti za pregovore, piše ukrajinska Strana.

Portal navodi da su se nedavno pojavile glasine da SAD i Rusija pregovaraju o primirju u Ukrajini u zamenu za povlačenje ruskih trupa sa desne obale Dnjepra. Zvaničnih potvrda da su takvi pregovori u toku uopšte nema, ali spekulacije su sve češće ovh dana.

Ako bi to bilo istina, fiksirala bi se nova linija razgraničenja duž Dnjepra i dalje duž linije fronta, odnosno Rusiji bi ostao kopneni koridor do Krima. 

Sa tim je, prema trenutnim glasinama, povezana i čudna situacija sa Hersonom, gde Ruska Federacija "čas odlazi, čas ne odlazi". 

Ukrajinsko rukovodstvo je u nekoliko navrata jasno stavilo do znanja da dogovor prema kome Rusija zadržava većinu teritorija zaplenjenih posle 24. februara, ne zadovoljava ni Ukrajinu, niti Sjedinjene Države.

Oglasio se i pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan koji je, kako se spekuliše, takođe indirektno govorio o ovoj mogućnosti, rekavši da su za Ameriku uslovi Ruske Federacije neprihvatljivi:

„Sjedinjene Države odbijaju da pregovaraju sa Ruskom Federacijom o uslovima pod kojima će zadržati okupirane delove. Ukrajine. Sami uslovi pod kojima su Rusi u principu spremni da vode dijalog su neprihvatljivi, jer svi razgovori treba da počnu potpunom deokupacijom Ukrajine“.

Zelenski je takođe rekao da bi jedini uslov za mir mogao biti obnavljanje Ukrajine u granicama iz 1991. godine. To je njegov čvrst stav, bar u ovoj fazi rata.

Podsetimo, Američki institut za proučavanje rata, juče je, analizirajući verovatnoću povlačenja Ruske Federacije iz Hersona i cele desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti, naveo da Rusi verovatno samo stvaraju uslove za urbane bitke.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading