PENTAGON ŠALJE "VAMIRE" U UKRAJINU Pokašavaju da spreče razorne udare na energetsku infrastrukturu
Foto: Printscreen

Kako je saopštio portparol Pentagona Pet Rajder, ukrajinskoj vojsci će biti isporučen određeni broj sistema protiv dronova po imenu "VAMPIR", a svetski mediji navode da je to potvrda američkog obećanja da ojača PVO zvaničnog Kijeva.

Kako ističe "Raša tudej", ova informacija se pojavila u javnosti pošto je Rusija u poslednje vreme pojačala broj napada dronovima na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Rakder je istakao da tek treba da se sastavi ugovor za isporuku laserski dirigovanih raketnih lansera, ali se očekuje da će jedna isporuka biti obavljena u narednim mesecima.

"U ovom trenutku, očekujemo da će sredinom 2023. godine biti isporučeno oružje", istakao je Rajder i dodao da je protivazduhoplovna odbrana i dalje prioritet.

Neki stručnjaci se pitaju da li će ta pošiljka doći na vreme i tok rata u Ukrajini usmeriti u korist Kijeva s obzirom na razvoj situacije na terenu.

Sistem "VAMPIR" može da bude instaliran na skoro svaki civilni kampion i koristi laserski navođenu municiju sa kojom mogu da se gađaju kopneni ciljevi i ciljevi na nebu, među kojima su i dronovi.

KOMŠIJE HOĆE DA SE UKLJUČE U RAT! Parlament doneo odluku: Poslati vojnu pomoć Ukrajini!

Iako sistem "VAMPIRE" (akronim za Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment) nije specijalno namenjeni za obaranje dronova, ali oružja slična ovome Ukrajinci su koristili u te svrhe.

Pratite i najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading