KOMŠIJE HOĆE DA SE UKLJUČE U RAT! Parlament doneo odluku: Poslati vojnu pomoć Ukrajini!
EPA/VASSIL DONEV

Poslanici su sa 175 glasova "za" i 49 "protiv" u okviru plana koji se sastoji od šest tačaka, u principu odobrili slanje vojne pomoći i odlučili da kabinet treba da započne pregovore sa saveznicima Bugarske u NATO-u kako bi zamenio ili pojačao svoje odbrambene sposobnosti i omogućio brže oslobađanje vojne opreme iz sovjetske ere.

Bugarska je trenutno jedna od retkih zemalja Evropske unije koja ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, nakon što je Socijalistička partija naklonjena Rusiji, koalicioni partner u prethodnoj vladi, blokirala takvu odluku u maju, preneo je Rojters.

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Dimitar Stojanov rekao je novinarima da Bugarska ne može da priušti da pošalje svoje protivvazdušne raketne sisteme ili borbene avione sovjetske proizvodnje koje Kijev želi jer se ne mogu brzo zameniti.

"Teška oprema kao što su S-300, S-125 i drugi protivvazdušni raketni sistemi, kao i borbeni avioni SU-25 i MiG-29 u ovom trenutku ne mogu da se daju. Prvo bi trebalo da zamenimo opremu", istakao je Stojanov.

Georg Georgiev, poslanik iz stranke desnog centra GERB, istakao je potrebu da se podrži Ukrajina i počne da joj se daje oružje umesto da se samo prodaje.

Bugarska ne izvozi oružje direktno u Ukrajinu, ali zvaničnici navode da ne mogu da kontrolišu šta kupci, uglavnom iz zemalja EU, rade sa kupljenim oružjem.

Pratite VESTI SA FRONTA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading