TRAJE BITKA ZA HERSON Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za sabotažu gasovoda (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Ruske vlasti objavile rezultate referenduma u četiri ukrajinske oblasti, prema kojima su izašli birači podržali pripajanje Rusiji.

Izašli glasači su na referendumima u četiri ukrajinske oblasti - Lugansku, Donjecku, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti podržali pripajanje Rusiji, pokazuju podaci koje objavljuju ruski mediji.

TRAJE BITKA ZA HERSON Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za sabotažu gasovoda (FOTO/VIDEO)

EPA/STRINGER

 

NATO upozorava da u nuklearnom ratu nema dobitnika, dok Dmitrij Medvedev podseća na rusku vojnu doktrinu. Gas još curi iz gasovoda Severnog toka, a Švedska i Danska navode da nije reč o nesreći. Zasad ni u koga ne upiru prstom.

Američka ambasadorka pri UN će tim povodom predložiti rezoluciju u Savetu bezbednosti UN. Ta rezolucija će, kako kažu, pozvati države članice da ne priznaju bilo kakav izmenjeni status Ukrajine i obavezati Rusiju da povuče svoje jedinice iz susedne zemlje.

BLOG UŽIVO

Bitka za Herson

20:10 - Jedinice 57. brigade Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su velike gubitke tokom bombardovanja i vazdušnih udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i povučene su na oporavak u Vladimirovku i Novoočakov u oblasti Nikolajev.

Da ih zamene, stigli su 99., 100. i 101. bataljon 61. brigade, koji su zauzeli linije Belogorka, Lozovoe, Blagodatovka, Mala Seidemenuha. U Ternovku su stigli vojnici 28. brigade. U Belogorku su prebačeni naprednjaci 46. OAembr i pet jedinica tehnike.

Sedam borbenih vozila pešadije i jedan tenk stigli su u Ternovku za pojačanje 3. bataljona 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine. A u Andrejevku je poslata jedna haubica M777 i nekoliko „lutajućih" minobacačkih posada koje pucaju na položaje Oružanih snaga RF u Bezimenom i Kostromki.

Inžinjeri brigade, zajedno sa borcima 24. brigade, opremaju uporišta u slučaju vanrednog povlačenja sa položaja u rejonu Andrejevke.

Ruska artiljerija i avijacija napali su novopridošle jedinice Oružanih snaga Ukrajine, kao i novoobnovljeni prelaz kod Boljšog Artakova. Zbog toga su inženjeri 61. brigade Oružanih snaga Ukrajine bili primorani da žurno napuste svoje položaje i izađu iz vatre.

"Severni tok 1 bi mogao da ostane neupotrebljiv zauvek"

19:30 - Nemačke bezbednosne agencije strahuju da će Severni tok 1 postati zauvek neupotrebljiv nakon velikog curenja iz Severnog toka 1 i Severnog toka 2 u Baltičko more, objavio je nemački dnevnik "Tagesspiegel", pozivajući se na izvore iz vlade.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nemci isporučuju inžinjerijsku opremu Kijevu

18:45 - Ukrajinska vojska je od Nemačke dobila šest mitraljeza Mašingever 3 (MG3) za oklopna spasilačka vozila i municiju 30.000 granata kalibra 40 mm. Takođe dobiće i 10 sistema mostova; 3 srednja mostna sistema; 90 teških prikolica.

"Rusi su imali motiv"

17:23 - Energetičar Miodrag Kapor izjavio je danas da su podvodne eksplozije na gasovodima Sevreni tok 1 i 2 posledica sabotaža za koje je osumnjičio Rusiju.

On je naveo da ne postoji zvanična informacija o tome šta se dogodilo, ali je dodao da po onome što dolazi iz relevantnih izvora to jeste akt sabotaže, jer su se dogodile tri istovremene eksplozije. "

Fon der Lajen i Borelj danas o pooštravanju sankcija Rusiji

16:35 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žozep Borelj obratiće se danas javnosti kako bi saopštili planove za pooštravanje sankcija Rusiji.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je juče Evropsku uniju da uvede ekonomske sankcije Rusiji, umesto individualnih, kako bi je kaznila zbog organizovanja referenduma u četiri okupirana ukraninska regiona, koji imaju za cilj njihovu aneksiju.

"Bajden da odgovori"

15:15 - Američki predsednik Džozef Bajden dužan je da odgovori na pitanja da li su SAD realizovale svoju pretnju da će se rešiti Severnog toka i da li je Vašington umešan u najnovije havarije na cevovodima sistema S. Tok, poručila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Turske državne banke napuštaju ruski platni sistem

14:45 - Tri turske državne banke, jedine u toj zemlji koje obrađuju transakcije s ruskim platnim karticama Mir, planiraju da se povuku, izvestila je agencija "Blumberg" pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika.

 

ERDOGAN IMA NOVI PLAN! Evo šta je u telefonskom razgovoru ponudio Zelenskom

14:30 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je u sredu telefonski razgovor sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim tokom kojeg je ponudio da posreduje za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Američka ambasada u Moskvi pozvala je svoje građane da se uzdrže od putovanja u Rusiju

14:00 - Za one koji su već u toj zemlji da odmah odu, navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva.

 

 

 

Rusija: Propala ofanziva UKR na Krasnolimanski okrug

13:30 -  Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da jem propala ofanziva ukrajinskih trupa na Krasnolimanski okrug u nepriznatoj Donjeckoj Narodnoj Republici, a da je u toj akciji poginulo više od 70 pripadnika ukrajinske vojske.

 

"TREBA DA MISLIMO NA DAN POSLE!" Merkelova se probudila iz penzije i progovorila o Putinu, cela Evropa je na udaru!

TRAJE BITKA ZA HERSON Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za sabotažu gasovoda (FOTO/VIDEO)

EPA

 

13:00 - Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Moskva: Glupe tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tok

12:00 -  Moskva je danas nazvala glupim tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok, dodajući da istovremeno ruske vlasti primećuju veliko povećanje profita američkih kompanija koje dostavljaju gas Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na redovnoj pres konferenciji da incident treba da bude istražen i da rokovi za popravljanje oštećenih gasovoda nisu jasni.

 

Kadirov: Borci bataljona Vostok-Ahmat pružaju žestok otpor ukrofašističkim formacijama na frontu

11:35 - 

 

 

 

Ukrajina: Rezultate referenduma smatramo ništavnim

11:00 -  Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da, kao i u slučaju Krima, Luganska, Donjecka, Zaporoška i Hersonska oblast ostaju deo suverene teritorije Ukrajine i da rezultate sprovedenog referenduma Kijev i međunarodna zajednica smatraju ništavnim.

U saopštenju se navodi da prisiljavanje lludi na ovim teritorijama da popunjavaju neke papire pod nišanom ruske vojske predstavlja još jedan zločin Rusije i grubo kršenje Ustava i zakona Ukrajine, norme međunarodnog prava i međunarodnih obaveza Rusije.


Ofanzivna akcija lovaca Su-35S

10:45 - Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, visokoprecizne vođene rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja koriste se za uništavanje aviona i radara Oružanih snaga Ukrajine, kao i za obezbeđivanje sveobuhvatne protivvazdušne odbrane.

 


 

"OVO SE NE DEŠAVA SLUČAJNO" Borelj upalio alarme, ko sabotira gasovode?

10:30 - Evropska unija sumnja da su oštećenje dva podvodna gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 sabotaža i upozorava da će odgovoriti za svaki napad na evropske energetske mreže, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenosi AP.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

I Herson i Zaporožje tražiće od Putina prijem u Rusiju

10:05 -  Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti zatražiće od ruskog predsednika Vladimira Putina da razmotri prihvatanje tih oblasti u sastav Rusije nakon referenduma.

"Obratićemo se ruskom predsedniku u narednih nekoliko dana", izjavio je za agenciju TAS S zamenik predsednika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Šolc: Putin očajan, pravi grešku za greškom

TRAJE BITKA ZA HERSON Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za sabotažu gasovoda (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergio Perez

 

 

09:30 - Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da ruski predsednik Vladimir Putin „pravi grešku za greškom“.

Takvo delovanje je, smatra, rezultat očajanja i reakcija na neuspehe ruske vojske u istočnoj Ukrajini.

On je, u intervjuu za dnevnik „Osnabriker catung“, rekao da Nemačka neće prihvatiti lažne referendume.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak borbenog rada posada Buk-M3 

09:15 - Prikazana je jedinica PVO Centralnog vojnog okruga u zoni specijalnih operacija. Sistem PVO je opremljen poboljšanom elektronikom i novim protivvazdušnim raketama.

 

 

 

MOSKVA UPOZORAVA VAŠINGTON: Približavate se opasnoj ivici!

09:00 - Amerika se približava opasnoj ivici kada govori o tome da neće braniti Кijevu da koristi zapadno oružje za udare na teritorije na kojima su održani referendumi o ujedinjenju sa Rusijom, upozorio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

LNR će danas tražiti od Putina prijem u Rusku Federaciju

08:30 - Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Ukrajini Leonid Pasečnik najavio je da će kasnije danas pripremiti dokument kojim se od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da razmotri prijem LNR u sastav Ruske Federacije, prenosi TAS S.

 

Trudo: Nove sanckije Moskvi zbog lažnog referenduma

08:00 - Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na "lažne referendume", održane na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve.

Mišel: EU neće priznati lažne referendume

TRAJE BITKA ZA HERSON Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za sabotažu gasovoda (FOTO/VIDEO)

EPA RONALD WITTEK

 

07:35 - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da Evropska unija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije ni njihove rezultate.

"Lažni referendumi. Lažni rezultati. Nećemo priznati ni jedno ni drugo", napisao je Mišel na Tviteru.

 

 

 

CENIMO STALNU PODRŠKU ITALIJE Zelenski čestitao Melonijevoj na izbornoj pobedi

TRAJE BITKA ZA HERSON Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za sabotažu gasovoda (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

07:30 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski čestitao je lideru desničarske partije „Braća Italije“ Đorđi Meloni pobedu na parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

 

 

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Velika većina četiri ukrajinske oblasti za ulazak u Rusiju

07:20 - Za ulazak u sastav Rusije u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici na referendumu je glasalo blizu 100 odsto birača, u Zaporoškoj oblasti više od 93 odsto birača izjasnilo se za priključenje Rusiji , a u Hersonskoj oblasti više od 87 odsto, rezultati su Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu kompletno prebrojanog biračkog materijala.

 

Ukrajinske snage granatirale tri naselja u DNR

07:15 - Ukrajinske snage ispalile su 11 granata na tri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštili su zvaničnici DNR, preneo je TAŠ.

Ukrajinske snage sinoć su granatirale grad Jasinovataju i sela Zaičevo i Jakovlevku oružjem kalibra 152-mm.

 

IAEA: Hitno osigurati bezbednost nuklearke u Zaporožju

07:00 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na hitnu akciju da bi se smanjila pretnja od napada u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju pošto su u toj oblasti registrovani novi napadi.

U saopštenju za medije se navodi da je IAEA ove sedmice, posle nekoliko dana primirja, zabeležila nova granatiranja i eksplozije u blizini nuklearke u Zaporožju kada su razbijeni prozori na hali gde se nalazi turbina, preneo je TAS.

Grosi je ponovio da je potrebno hitno uspostaviti bezbedno okruženje oko najveće nuklearke u Evropi da bi se izbegla moguća katastrofa.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading