MOSKVA PRETI STRAŠNOM ODMAZDOM Ne pokušavajte da kažnjavate Rusiju!
Foto AP

- Ideja da se kazni zemlja koja ima najveći nuklearni arsenal, apsurdna je sama po sebi, ali izvesno je i da potencijalno stvara pretnju opstanku čovečanstva. Vašington želi da stavi Moskvu pred nekakve međunarodne tribunale, a da se sama nikada nije suočila sa kaznom za sopstvene ratove koji su izazvali smrt 20 miliona ljudi širom sveta. Cela američka istorija, počevši od proterivanja i ubijanja indijanskih starosedelaca, prepuna je krvavih ratova uništenja“, napisao je Medvedev na Telegramu.

On je podsetio i na bacanje atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki pred kraj Drugog svetskog rata, ali i na, kako kaže, zverstva koja je počinila američka vojska tokom rata u Vijetnamu.

- Da li je neko odgovarao za te zločine? Koji međunarodni tribunal je osudio okeane krvi koje su tamo prolile SAD? - upitao je Medvedev.

Istovremeno, ruski senator Aleksej Puškov je izjavio da je za sukob u Ukrajini kriv isključivo Zapad.

- Odbijanje Zapada da odgovori na ruske bezbednosne zahteve je i dovelo do trenutnog sukoba u Ukrajini. Moskva je godinama tražila i molila da SAD i NATO alijansa odustanu od daljeg širenja na istok i formiranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Tražili smo i neraspoređivanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica ali nisu hteli da nas slušaju. Pre bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini, Kijev mora da sklopi mir, ruski uslovi su poznati, ali nisu najvažnije bezbednosne garancije za Ukrajinu, već bezbednosne garancije koje će Zapad posle sukoba morati da pruži Rusiji - naglasio je senator.

Amerika bombardovala trećinu sveta

Ambasada Kine u Moskvi objavila je ranije tačan spisak svih zemalja koje su SAD, pod ovim ili onim izgovorom, bombardovale posle Drugog svetskog rata. U objavi pod crnohumornim naslovom „Svetska turneja demokratije“ nalazi se više od 30 država, među kojima su Vijetnam, Kongo, Laos, Irak, Iran, Avganistan, Jemen, Pakistan, Somalija, SR Jugoslavija… koje, otprike, čini trećinu svetske populacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading