DA LI JE DONBAS ZAISTA PAO? I Rusija i Ukrajina tvrde da imaju kontrolu, evo šta kažu zapadni izvori (FOTO/VIDEO)
EPA

Poslednji ostaci ukrajinskih snaga proterani su iz Luganske Narodne Republike (LNR), saopštio je u nedelju ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je tu vest saopštio predsedniku Vladimiru Putinu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane RF.

Šojgu je rekao da su ruske trupe i snage Donbasa u potpunosti zauzele Lisičansk, poslednji veliki grad koji je ostao pod kontrolom Ukrajine od 2014. godine, kada je LNR proglasila nezavisnost ubrzo nakon puča u Kijevu.

Rusija i Ukrajina su izvestile o teškim borbama oko Lisičanska ranije ove nedelje, pri čemu se najžešća borba vodila u gradskoj rafineriji nafte.

Pogledajte skorašnje fotografije iz ratom zahvaćenih delova Donbasa:

U međuvremenu, zapadni izvori navode da se ukrajinski borci u regionu Donbasa polako iscrpljuju stalnim udarima od strane ruskih vojnih snaga. Fil Blek iz "CNN"-a izveštava kako Rusija vrši pritisak na ključne oblasti u ovom važnom regionu Ukrajine, ali, kako se navodi, region još uvek nije osvojen.

Slična je situacija sa ključnim gradom Lisičanskom, za koji Rusi tvrde da je u potpunosti oslobođen od protivnika.

 

 

Međutim, ukrajinska vojska je ranije u nedelju insistirala na tome da još uvek kontroliše grad - iako je priznala da se ruske snage približavaju. Sergej Hajdej, šef vojne administracije oblasti Lugansk, rekao je da dok ruske snage trpe gubitke, oni su „tvrdoglavo napredovali“ u Lisičansku.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading