Snimljen razoran napad ruske artiljerije; Jeziva poruka Kadirova uz dokumenta stranaca (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 129. dana:

- Proruske snage preuzele su kontrolu nad Lisičanskom, navodi dopisnik RIA Novosti sa lica mesta. Na terasi razrušene gradske većnice u Lisičansku podignuta je zastava pobede

- Rusija prekinula niz sporazuma u okviru Saveta Evrope

- Ukrajinski graničari otkrili su u Černigovskoj oblasti eksterni uređaj za skladištenje podataka koji sadrži stotine gigabajta dokumenata jedne od vojnih jedinica Ruske Federacije.

130.DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE PRATITE UŽIVO:

 

Podoljak odgovorio Peskovu uslovima Kijeva

22.48 - Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrjaine Mihail Podoljak izneo je večeras spisak zahteva za nastavak pregovora sa Rusijom, nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Kijev, da bi sklopio mir, morati da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske oblasti.

Zelenski priznao

22.22 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je večeras da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, ali je i obećao da će vratiti kontrolu nad tim područjem, "zahvaljujući taktici vojske i izgledima da će stići novo, poboljšano naoružanje".

Peskov: "Ukrajina će morati da prihvati ruske zahteve"

22.10 - Da bi Ukrajina sklopila mir, moraće da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Snimljen razoran napad ruske artiljerije; Jeziva poruka Kadirova uz dokumenta stranaca (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Zelenski: I dalje se vodi bitka za Lisičansk

21.52 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je danas da su ruske snage u potpunosti zauzele Lisičansk, poslednje uporište ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti.

Snimljen razoran napad ruske artiljerije; Jeziva poruka Kadirova uz dokumenta stranaca (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

"Ruski svet došao u Donjeck"

21.35

 

 

Rusi napadaju Seversk

21.18 - Vitalij Kiseljov, pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR, rekao je da su počele borbe za grad Seversk u DNR. Borbe za Seversk su već počele“, napisao je on na Tviteru. Seversk se nalazi skoro 30 kilometara zapadno od Lisičanska.

Zapadni izvori: Putin nije bolestan, već miran i nasmejan

21:00 - "Ruski lider polako napušta režim ratne krize i vraća se u oreol mirnog, paternalističkog lidera koji štiti Ruse od opasnosti koje dolaze iz sveta. Takvo ponašanje sugeriše da Putin veruje da je stabilizovao svoje ratne napore i svoj ekonomski i politički sistem, nakon početnih vojnih neuspeha i lavine zapadnih sankcija", stoji u analizi zapadnih medija, što je u jakom kontrastu sa vestima koje su prethodile - Putin je bolestan, na izmaku snage, zabrinut zbog vojnih gubitaka i slično.

Snažne pozicione borbe u reonu Kramatorska 

20:45 - Artiljerijski udari na industrijsku zonu i aerodrom u Kramatorsku, gde su se Oružane snage Ukrajine utvrdile.

 

Snimak sa Donbaskog fronta

20:28 - Naši mobilisani momci su zajedno sa Oružanim snagama RF oborili avion u regionu Zaporožja, preneli su izvori u Donbasu.

 

Troje poginulih u Makajevki

20:09 - U Makejevki od ukrajinskog granatiranja već ima troje mrtvih. Još četvoro je ranjeno, tvrde ruski izvori.

Generalštab VSU otkrio: Povukli smo se iz Lisičanska

19:50 - Ukrajinske snage bile su primorane da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, poslednjeg uporišta Kijeva u Luganskoj oblasti, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

 

 

LNR slavi Dan oslobođenja

19:36 - Luganski stanovnici šalju pozdrave kućama sa administrativnih granica LNR.

 

Kadirov objavio fotografiju dokumenata stranih boraca

19:29 - Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak na kom se, između ostalog, nalazi pasoš, kako tvrdi, italijanskog plaćenika koji je ratovao u Ukrajini.

Poruka koja stoji u objavi može se nazvati jezivom:

"Ono što nećete naći među napuštenim stvarima nacista, bandera i satana. Ovog puta, dragi brat, pomoćnik šefa Čečenske Republike Apta Alaudinova, dobio je pasoš italijanskog državljanina. Ovaj nemirni mladić je bio toliko nestrpljiv da izađe na ratište, da se zauzme za „jake“ samo u odbojnim glavama novinara "Indipendenta", da je prvom prilikom na brzinu bacio, ili otišao u neočekivanu posetu, svom ideološkom vođi. U svakom slučaju, obe mogućnosti se ne mogu isključiti."

 

 

Snimak napada NM DNR iz oka drona

19:11 - Artiljerija 11. puka armije DNR uništava neprijateljski automobil i teški bacač granata.

 

Odlikovan ukrajinski mornar

18:50 - Na Dan Vojno-pomorskih snaga Oružanih snaga Ukrajine, predsednik je uručio Orden Danila Galickog potporučniku Juriju Gamaziju, komandantu voda Mornaričkog korpusa 36. brigade marinaca imena kontraadmirala Mihaila Bilinskog.

 

Zaharova: "Pariz narušio poverljivost razgovora"

18:34 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je, komentarišući razgovor predsednika Francuske i Rusije Emanuela Makrona i Vladimira Putina koji je snimio francuski režiser Gi Lagaš, a čiji su transkript objavili francuski mediji, rekla da to pokazuje kako u Francuskoj tumače reč "diplomatija".

Snimljen razoran napad ruske artiljerije; Jeziva poruka Kadirova uz dokumenta stranaca (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Zelenski tvrdi: Lisičansk pod kontrolom Ukrajine

18:18 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je danas da su ruske snage u potpunosti zauzele Lisičansk, poslednje uporište ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti.

Zelenski je na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanizom rekao da se i dalje vodi bitka za Lisičansk, grad u Luganskoj oblasti nad kojim Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu, prenosi AP.

Novi proizvod na policama u Donjecku nosi ruske ratne simbole

18:01 - "Ruski svet došao u Donjeck", stoji u objavi na Telegram kanalu "Nexta". U pitanju je vodka.

 

 

Rusi tuku po Seversku

17:45 - Vitalij Kiseljov, pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR, rekao je da su počele borbe za grad Seversk u DNR. Borbe za Seversk su već počele“, napisao je on na Tviteru.

Seversk se nalazi skoro 30 kilometara zapadno od Lisičanska.

 

 

VSU priprema kontraofanzivu

17:33 - Oružane snage Ukrajine se pripremaju za ofanzivu Oružanih snaga Ruske Federacije i jačaju odbrambene linije na sektoru Pokrovskoje – Soledar – Belogorovka – Berestovoje.

Ovo najavljuju ukrajinski izvori na Telegram kanalima, mada do sada nije došlo do zvanične potvrde.

U međuvremenu, objavljena je i mapa trenutne linije ukrajinskog fronta:

Snimljen razoran napad ruske artiljerije; Jeziva poruka Kadirova uz dokumenta stranaca (FOTO/VIDEO)

Foto: Telegram Printscreen

 

Reznikov: Hvala Bajdenu

17:20 - "Džou Bajdenu i njegovim Lojdu Ostinu hvala za još jedan značajan doprinos podršci Ukrajini – odluci o isporuci (sistema bacača raketa) NASAMS Ukrajini. To povećava našu sposobnost da branimo zemlju i nebo. Pobeda Ukrajine u ratu protiv terorističke sile da bi se obezbedila globalna bezbednost na dugi rok“, napisao je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov na Tviteru.

 

Ruski brod zadržan zbog UKR žita?

17:02 - U Turskoj je zadržan ruski teretni brod koji je, navodno, prevozio "ukrajinsko žito", javlja Rojters, pozivajući se na ambasadora Ukrajine u Ankari Vasilija Bodnara.

"U potpunosti sarađujemo sa Turskom. U ovom trenutku brod stoji na ulazi u luku, zadržala ga je carinska službe Turske", navodi agencija Rojters reči diplomate.

Snimci iz Lisičanska

16:50 - Narodna milicija Luganske Narodne republike objavila je danas snimke ruske vojske iz zauzetog Lisičanska.

 

 

Novi simboli na ruskom naoružanju

16:36 - Nakon slova V, O i Z koji su viđeni na pojedinačnim ruskim divizijama, sada se pojavio novi simbol - "VOZmezdie", u pravodu s ruskog "VOZosveta".

 

 

Šolc: Spremaju se bezbednosne garancije NATO

16:20 - Nemačka sa svojim saveznicima razgovara o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, pripremajući se za vreme nakon rata u Ukrajini, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc za televiziju ARD.

Snimci napada u Harkovu i Nikolajevu

16:01 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napada na vojne objekte ukrajinskih snaga u Harkovu i Nikolajevu.

Visokopreciznim oružjem u Harkovu je uništeno više od sto ukrajinskih vojnika i 15 jedinica vojne tehnike.

 

 

Vjačeslav Gladkov kaže da je tokom granatiranja Belgoroda povređeno i jedno dete 

15:44 - Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su četiri osobe poginule, a četiri ranjene tokom noćašnjeg granatiranja Belgoroda od strane ukrajinskih snaga.

Gladkov je rekao da je jedan od poginulig državljanin Ruske Federacije, a troje državljani Ukrajine, prenosi Interfaks.

Naveo je da je medju povredjenima jedno dete. Prema rečima Gladkova, u granatiranju je oštećena 21 stambena zgrada i 40 privatnih kuća.

On je naveo da će region snositi troškove obnove. Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ukrajinska strana napala Belgorod raketama Točka-U.

Belgorod se nalazi blizu granice sa Ukrajinom.

 

Zaharova: Moskva se uzdržava od uzvratnih koraka na dejstva Кijeva

 

15.24 „Do sada smo se uzdržavali od ovakvih koraka, ali ćemo veoma pažljivo pratiti razvoj situacije. Oni koji se ponašaju na ovaj način treba da budu svesni da im se, ako se provokacije nastave, loše piše“, rekla je ona.

 

Gradonačelnik: Snažno granatiranje Slavjanska, mnogo žrtava

15.00 Grad Slavjansk, na istoku Ukrajine, snažno je granatiran iz višecevnih raketnih bacača, mnogo ljudi je poginulo i ranjeno, izjavio je danas gradonačelnik Vadim Ljah.

"Ima 15 požara. Mnogo je poginulih i ranjenih“, naveo je Ljah na Telegramu, prenosi Rojters.

On je dodao da je to najsnažnije granatiranje Slavjanska u poslednje vreme, navodi Rojters.

Lavrov: Sankcije Zapada imaju za cilj kažnjavanje svih neistomišljenika i potčinjavanje njihovoj volji 


14.41 - "Sankcije Zapada imaju za cilj kažnjavanje svih neistomišljenika i potčinjavanje njihovoj volji" - ovako je počeo Lavrov.

"Liberalizam? Sada govore – neoliberalna doktrina i politika. Dovoljno je da se pogleda na probleme koji sada besne na Zapadu. Pri čemu su povezani ne samo sa prirodnim tokom stvari u sferi ekonomije i trgovine – bilo je uspona i padova, a veštački ih stvara za sebe sam Zapad" - rekao je Lavrov.

On je istakao da Rusija ne snosi odgovornost za prehrambenu krizu.

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da Rusija blokadom ukrajinskih luka na Crnom moru sprečava izvoz hrane, dok Moskva odbacuje te optužbe i navodi da je Ukrajina dužna da razminira luke koje je minirala.

 

 

Ruski senatori smatraju da događaji u Belgorodu zahtevaju odgovor Ukrajini

14.26 - "Pogibija civila i uništavanje civilne infrastrukture u Belgorodu su direktan akt agresije od strane Ukrajine i zahtevaju najoštriji, uključujući vojni, odgovor" - napisao je na svom Telegramu predsednik Ustavnog odbora Saveta Federacije Andrej Klišas.

On je dodao da će se napadi na rusku teritoriju i pogibija građana nastaviti, osim ako ne dođe do razornog vojnog odgovora.

Lavrov se obraća

14.00 - Obraćanje Sergeja Lavrova

 

 

Grad Lisičansk nije pod potpunom kontrolom ruskih snaga

13.55 - Grad Lisičansk nije pod "potpunom kontrolom" ruskih snaga, uprkos suprotnim tvrdnjama Moskve, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak za BBC.

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak udara po položajima ukrajinske vojske

13.32 -

 

 

Napad na Kramatorsk

13.29

 

 

 

Preminuo ruski naučnik optužen za izdaju

 

13.28 - Preminuo je Dmitrij Kolker, ruski naučnik koji je prošle nedelje uhapšen u Sibiru pod sumnjom da je počinio državnu izdaju i bio je prebačen u Moskvu uprkos tome što boluje od uznapredovalog raka pankreasa, izjavio je danas njegov advokat Aleksandar Fedulov.

Ministar spoljnih poslova Venecuele u poseti Rusiji



13.27 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastaće se sutra u Moskvi sa šefom diplomatije Venecuele Karlosom Farijamom, saopšteno je iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

FOTOGRAFIJE EVAKUACIJE SA ZMIJSKOG OSTRVA Evo kako se povlačila ruska vojska

13.24 - Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije evakuacije ruske vojske sa Zmijskog ostrva, sa koga su se ruske posade povukle sredu u jutarnjim časovima.

NATO PRED VELIKIM RASCEPOM ZBOG RUSIJE Mediji otkrili veliku tajnu koja muči alijansu

12.52 - Sukob u Ukrajini izazvao je ne samo nesuglasice između zemalja NATO već i podelu na tri struje - "jastrebove, golubice i nojeve", ocenjuje britanski nedeljnik Sandej Tajms. 

Stanovnici Belgoroda nose cveće do mesta pogibije


12.38 - U gradu su danas poginule 4 osobe od raketnih udara Oružanih snaga. Troje od njih su državljani Ukrajine.

 


 

 

U Ukrajini se predlaže proširenje kategorija muškaraca kojima je dozvoljeno da putuju u inostranstvo


12.34 - U Ukrajini se predlaže proširenje kategorija muškaraca kojima je dozvoljeno da putuju u inostranstvo Predloženo je da se takvo pravo dodeli muškarcima koji ne samo da imaju najmanje troje maloletne dece, već i onima koji:

- 2 dece do 14 godina,

- 1 dete do 14 godina i trudna supruga,

- 1 dete do 3 godine.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napada na vojne objekte ukrajinskih snaga u Harkovu i Nikolajevu

12.06

 

 

 

Šojgu obavestio Putina o oslobađanju Luganske Narodne Republike

12.01 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obavestio je ruskog predsednika Vladimira Putina o oslobađanju Luganske Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska vojska oborila dva ukrajinska drona kod Kurska



12.00 - Ruski PVO sistemi oborili su na prilazu Kursku dva ukrajinska drona tipa Striž, izjavio je danas guverner ruske Kurske oblasti Roman Starojt i potvrdio da nije bilo žrtava.

Lukašenko: Podržavali smo i podržavaćemo Rusiju

11.41 - Danas nam se zamera što smo jedina zemlja u svetu koja podržava Rusiju u njenoj borbi protiv nacizma. Podržavali smo i podržavaćemo Rusiju - naglasio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Rusija je za Belorusiju bratska država, najbliža država u svetu.

- Tragedija nas Belorusa je u tome što su se danas sukobila dva bratska naroda - Rusi i Ukrajinci. To je naša tragedija. Ali mi uvek kažemo da je istina jača. A istina je danas na strani bratske Rusije - smatra Lukašenko.

Arestovič: Ovo je realna pretnja

11.40 - Savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, Aleksij Arestovič, rekao je da bi Lisičansk, poslednji grad u oblasti Luganska pod kontrolom Ukrajine, mogao da padne u ruke ruskih snaga pošto su borbe intenzivirane ovog vikenda.

- Ovo je realna pretnja. Videćemo. Ne isključujem nikakav ishod ovde. Stvari će biti mnogo jasnije za dan-dva - rekao je Arestovič.
 

Rusi krenuli na poslednje uporište otpora

11.39 - Ruske snage jačaju položaje u pokušaju da zauzmu poslednje uporište otrpora u istočnoj ukrajinskoj provinciji Lugansk, rekao je danas guverner te provincije Sergij Hajdaj.

Putin: Rusije i Belorusija će nastaviti da jačaju veze

11.14 - Rusija i Belorusija će nastaviti da grade bilateralne veze, unapređuju institucije Saveza država i unapređuju integraciju u Evroaziji, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku povodom beloruskog državnog praznika, Dana nezavisnosti.

- Uspostavljanjem strateškog partnerstva i partnerstva u okviru Saveza, naše zemlje mogu da prevaziđu velike izazove i zaštite svoje interese na globalnoj sceni - napisao je Putin, a preneo TASS.

Severodonjeck


10.59 - U Severodonjecku i dalje nema vode, mobilne komunikacije, gasa i struje. Ali lokalni stanovnici aktivno uspostavljaju red u gradu.

 

 

Ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu bazu

 

10.51 - U 3.00 i 5.00 ujutro bilo je više od 30 udara na grad, ali isključivo na vojnu bazu - rekao je ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji se trenutno nalazi na teritoriji pod kontrolom Ukrajine.

Fedorov je takođe rekao da je zbog ukrajinske diverzije ruski oklopni voz sa municijom u subotu iskočio iz šina kod Melitopolja.

Medvedev: Evropljani su umorni od Ukrajinaca

 

10.48 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da „ljubav“ Evropljana i Ukrajinaca puca, jer su od njih svi već umorni.

- Izgleda da se uzbudljiva ljubavna priča Evropljana i Ukrajinaca završava. Evropljani više ne žele Ukrajince, već su umorni od njih. Besni Poljaci prisetili su se svog pomahnitalog nacionalizma. Glasno podsećaju skoro četiri miliona Ukrajinaca, koji su se smestili u njihovoj zemlji na to da su u Poljskoj - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Snimljen razoran napad ruske artiljerije; Jeziva poruka Kadirova uz dokumenta stranaca (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Oglasio se Zelenski


10.46 - U mnogim pozadinskim gradovima sada je osećaj opuštenosti, ali rat nije završen, njegova surovost se ponegde povećava i ne može se zaboraviti. Zato, pomozite vojsci, pomozite dobrovoljcima, pomozite svima koji su u ovom trenutku ostali sami. Širite istinu o ratu i o zločinima okupatora. Koliko god da nam je danas teško, moramo zapamtiti da će biti sutra. I sutra bi Ukrajini trebalo da donese maksimalnu korist – svi treba da učine apsolutno sve što je moguće za to - rekao je predsednik Ukrajine.

 

Raketa Pancir-S


10.29 - Na prvoj fotografiji se vidi deo protivvazdušne rakete Pancir-S koja je danas pogodila stambenu zgradu u jednom ruskom gradu.

 

Granatirane su Jasinovata i Novobahmutovka

10.25 - Ukrajinske snage granatirale su Jasinovatu i Novobahmutovku, ispalivši devet granata kalibra 122mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U eksplozijama u Belgorodu poginule tri osobe

10.05 - Posle serije jakih eksplozije u Belgorodu poginule su tri osobe, a četvoro, među kojima je i dete, ranjeno, desetine kuća je oštećeno, pet je potpuno uništeno, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

 

Nasilna mobilizacija u Ukrajini

9.45 - Mukačevu, u Zakarpatju, ukrajinska vojna policija sprovodi nasilnu mobilizaciju vojno sposobnih muškaraca. Civile privode na ulici, marketima, u preduzećima. Snimci se dele po društvenim mrežama i sve to možete pogledati OVDE.

Ruska PVO sprečila napad na Kursk

09.15 - Ruske snage PVO oborile su noćas dve ukrajinske bespilotne letelice „Striž“ koje su letele prema Kursku. Zahvaljujući kompetentnim dejstvima vojske nije bilo žrtava, saopštio je gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt na svom Telegramu.

Zapadni mediji: Rusi zauzeli grad

08.42 - Čini se da su ruske snage zauzele Lisičansk, grad koji je danima u žestokim borbama, ali kako piše Bi-Bi-Si, i ukrajinske i ruske snage tvrde da je grad pod njihovom kontrolom.

Rogov: Ukrajinske snage dva puta gađale Melitopolj

08.09 - Ukrajinske snage su tokom noći dva puta gađale Melitopolj dalekometnim višecevnim bacačima raketa, izjavio je član glavnog saveta državne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. Detaljnije pogledate OVDE.

Ukrajinci bombardovali Rusiju? Još se ne zna konačan broj mrtvih i povređenih u Belgorodu

07.29 - Ukrajinski kanali tvrde da je eksplozija u Belgorodu direktna posledica dejstva Oružanih snaga Ukrajine. Detaljnije o eksploziji i snimke pogledajte OVDE.

Danas ističe rok za 70 ruskih diplomata da napuste Bugarsku

07.00 - Danas ističe rok za odlazak 70 ruskih diplomata iz Bugarske. Odluku o njihovom proterivanju donela je vlada smenjenog premijera Kirila Petkova, zbog, kako je ranije saopšteno, sumnje da su se bavili špijunažom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading