RUSKA VOJSKA ODRŽALA LEKCIJU ZAPADU Evo kako će izgledati ratne operacije u budućnosti
Foto: Alo!/Ilustracija

On je od prvog dana specijalne vojne operacije bio u pratnji ruske vojske, prvo pod Kijevom, a zatim pod Izjumom. Po njegovom mišljenju, na prvom mestu dolaze izviđačko-udarne komplekse.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini dobro pokazuje da će u budućim konfliktima uloga izviđačko-udarnih kompleksa munjevito da raste i da će samo slabi ignorisati ovaj faktor u vojnom razvoju. Najjednostavniji izviđačko-udarni kompleks – je kombinacija artiljerijske baterije i grupe izviđačkih dronova. Bespilotna letelica otkriva metu, baterija dobija koordinate i otvara vatru. Što manje vremena prođe od trenutka otkrivanja do trenutka pogađanja, sistem će biti efikasniji. Međutim, danas u prvi plan dolazi rad protivvazdušne odbrane i sredstava za elektronsko ratovanje. Ako protivnik formira ešalonski sistem PVO, još ako vrši pritisak sredstvima za radioelektronsku borbu, nastaju problemi. Tu počinje zabava.

Izviđačko-udarni kompleksi treba da budu višeslojni. Osim dronova, za udarna sredstva treba da rade radarske stanice, sistemi za artiljerijsko izviđanje, svemir i specijalne snage sa taktičkim izviđačkim sredstvima. U teoriji, već sada takva saradnja u mnogim armijama postoji, naravno i u ruskoj vojsci. Međutim, vreme dobijanja informacija od izviđača do stručnjaka za artiljerijsku vatru – glavno je merilo efikasnosti, pored preciznosti udara.

Sredstva za komunikaciju na bojnom polju treba modernizovati. Za to postoji odličan način koji omogućava da se smanji vreme modernizacije. Pogledajte šta predlažu civilni pametnjakovići i to doraditi u skladu sa vojnim standardima. Često, civilni pametnjakovići predlažu neverovatne stvari o kojima vojska može samo da sanja.

U okviru protivartiljerijske borbe o kojoj svi govore i koja u potpunosti može da uništi udarna sredstava protivnika, ključni faktori su:

1. Izviđačka sredstva, mnogo izviđačkih sredstava, dobrih i različitih,

2. Komunikacije. Ne, po principu: bila je ili će skoro biti, već mora da bude stabilna i direktna između izviđačkih sredstava i udarnih sredstava.

Komentari (0)

Loading