UBIJAO SRBE, SADA TRAŽI INTERVENCIJU U UKRAJINI Vesli Klark zove NATO: Setite se BiH, vreme je da se vratimo!
Alo/ilustracija

Zapadni lideri, dodao je on, treba da se sete sukoba u Bosni, gde je intervencija Alijanse zaustavila rat.

Klark je pozvao na intervenciju NATO-a tokom onlajn diskusije koju je organizovao Istraživački centar Atlantskog saveta o situaciji u Ukrajini. On je naveo da Rusija ima preveliku prednost u vatrenoj moći, a da oružje do Ukrajine stiže presporo i da ga ima premalo da zaustavi Rusiju.

Pismo vojnika predsedniku Putinu - Alo.rs

„Pošto to ne možemo da isporučimo i ne možemo da tolerišemo poraz Ukrajine od Rusije, gledajući odnos snaga i činjenicu da nećemo isporučiti avione i obezbediti protivvazdušnu odbranu, o čemu mi zapravo pričamo?" upitao je Klark.

On je trenutnu situaciju uporedio sa onim tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i intervencija NATO-a, koje su navele Srbe da pregovaraju o miru. Klark je bio jedan od pregovarača o konačnom sporazumu u Dejtonu 1995. godine.

„Tek kada je Milošević shvatio da je došao do kraja onoga što može vojno da uradi, počeo je da želi da diplomatskim rešenjem garantuje ono što ima. „Čini mi se da moramo da razmišljamo o nezamislivom“, rekao je penzionisani američki general.

Krvavi razbojnici i kriminalci sa Kosova, pretvorili se u ugledne političare! - Alo.rs

„Vreme je da se vratimo na lekcije koje smo naučili. Hajde da intervenišemo kod NATO-a. Hajde da to objavimo, uđimo tamo i kažemo Rusiji da prekine rat i da je zaustavimo. To se ne može zaustaviti bez intervencije NATO-a“, dodao je Klark.

Drugi učesnici diskusije, među kojima je još jedan bivši komandant NATO-a u Evropi, general Fil Bridlav, takođe su ukazali na nedovoljnu pomoć Ukrajini, uključujući i kada je reč o protivvazdušnoj odbrani, postulirajući njeno povećanje.

General Klark je bio vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) od 1997. do 2000. godine, a 1999. komandovao je tokom intervencice NATO na Kosovu i Metohiji.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Мрав

15.06.2022 19:01

Бог само овакве награђује, ЗАШТО???

Vesna Karakaš

15.06.2022 22:55

Klark ima neadekvatno poređenje. Rusija nije bivša Jugoslavija! To što je 19 zemalja nasrnulo na jednu malu zemlju, to je sramotno i kukavički! Postoji nešto što se zove vojnička čast ili ne postoji? Svet drži moralni zakon i kad se on raspadne, raspašće se i svet!