BRITANSKA TAJNA SLUŽBA OBUČAVA UKRAJINCE Specijalci SAS-a uče vojnike kako da unište ruske tenkove (VIDEO)
Foto: sof.mil.gov.ua

Ova obuka je prvi put da britanske snage daju uputstva svojim ukrajinskim kolegama otkako je ruski Vladimir Putin započeo specijalnu vojnu operaciju u ovoj zemlji 24. februara.

Dva oficira iz odvojenih bataljona stacioniranih u glavnom gradu zemlje i oko nje rekli su medijima da su britanske specijalne snage obučavale svoje trupe u dva navrata tokom poslednjih dve nedelje.

Britanski vojni treneri bili su prisutni u Ukrajini od ruske invazije na Krim 2014. godine, ali su povučeni u februaru pošto se povećala verovatnoća da će Putin narediti sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu.

Izveštaji o britanskoj obuci stigli su nakon što je ruska televizija upozorila da bi umešanost Zapada u rat - kao što je snabdevanje Ukrajinom oružjem i obuka njene vojske - značila da je Treći svetski rat već počeo.

List navodi da je razgovarao sa dvojicom ukrajinskih komandanata - kapetanom Jurijem Mironenkom i komandantom kijevskih specijalnih snaga koji nosi nadimak "Skif".

Mironenko je rekao da je britanski SAS pre dve nedelje obučavao nove regrute i regrute koji se vraćaju u njegov bataljon, stacioniran u Obolonu – predgrađu na severnoj periferiji Kijeva koje je doživelo teške borbe u prvim danima invazije – da koriste "NLAV".

Od februara, Ujedinjeno Kraljevstvo je isporučilo više od 3.600 lakih protivtenkovskih oružja nove generacije (NLAV) u Ukrajinu, a Kijev je tražio više nakon izveštaja da su se pokazali veoma efikasnim protiv ruskog oklopa.

Lanseri su relativno laki za upotrebu i daju kopnenim trupama modernu, laganu protivu velikom broju ruskih tenkova koji se sporo kreću i često zastareli.

Sve vesti o ukrajinskom konfliktu čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ratko

16.04.2022 10:17

Sa njima CE nadjubrit Ukrainski stepe!