ORBAN STAVIO ZELENSKOG NA CRNU LISTU On je neprijatelj Mađarske
Foto: Shutterstock/Alo

On je to naveo u svom govoru nakon pobede stranke na parlamentarnim izborima u nedelju, 3. aprila.

- Ovu pobedu pamtićemo do kraja života, jer smo morali da se borimo sa velikim brojem neprijatelja - rekao je on.

Među neprijateljima Orban je naveo konkurente iz koalicije proevropskih političkih snaga, ukrajinskog lidera Zelenskog, američkog milijardera Džordža Soroša, "birokrate" EU i međunarodne medije.

Mađarski premijer je u okviru predizborne kampanje rekao da, ako pobedi, ne namerava da dozvoli mešanje u situaciju u Ukrajini. Prema njegovim rečima, ovakav razvoj događaja mogao bi da ima tragične posledice po narod Mađarske.

Ranije, 25. marta, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je zahteve Ukrajinaca Mađarskoj: da dozvoli da da se Ukrajina snabdeva oružjem preko Mađarske i da Mađarska prestane da kupuje prirodni gas i naftu od Rusije.

Međutim, mađarska vlada je odbila Ukrajinu, ne želeći da „rizkuje živote i bezbednost mađarskog naroda“.

- Mađarska vlada neće pristati na ovo, jer ne želi da rizikuje živote i bezbednost mađarskog naroda - rekao je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto.

Viktor Orban je 26. marta odgovorio na optužbe ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog njegovog stava o Ukrajini.

Orban se 21. marta, posle konsultacija putem video veze sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, usprotivio stvaranju zone zabrane letova iznad Ukrajine, jer predstavlja opasnost.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pogledati OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading