RUSKA VOJSKA KRENULA NA HARKOV Ukrajinci traže pomoć NATO i tvrde "tamo su i savezničke trupe" (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Trupe su povučene južno od Černigova, trenutno nema informacija o povlačenju trupa na sever. U Sumskoj oblasti trupe se prebacuju sa zapada na istok, Rusi trenutno održavaju prisustvo na liniji Šostka-Konotop.

Povlačenje trupa ide bez borbe. Blokada Sumija je ukinuta, na jugoistoku Rusi su prisutni samo u Harkovskoj oblasti.

Opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj i dalje je u fokusu borbi i vazdušnih napada, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju.

Serija eksplozija potresla je lučki grad Odesu, a iznad nekih delova grada mogao se videti gust dim.

Ukrajina tvrdi da je vratila celu oblast Kijeva, kao i da se njena zastava ponovo nalazi iznad Černobilja.

Moguće je da će nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine da se nastavi sastankom Putina i Zelenskog u Istanbulu ili Ankari.

U kratkim crtama:

  • Rusija je saopštila da su njene rakete u nedelju pogodile rafineriju nafte i skladišta goriva u Odesi, što je prvi udar na centar strateškog crnomorskog grada
     
  • Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je u nedelju da njegov tim „još nije stigao“ u lučki grad Mariupolj, gde se uslovi pogoršavaju nedeljama
     
  • "Human Rights Watch" je objavio izveštaj u kojem se opisuju zločini nad civilima u okupiranim područjima i navodi se da su svedoci ispričali „pogubljenje po prekom postupku“ sedmoro ljudi
  • Ukrajinske snage bezbednosti izvršile su „operaciju čišćenja“ u Buči dan pre nego što se pojavio snimak sa telima na ulicama, navodi se u saopštenju Nacionalne policije Ukrajine. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije opisalo je ovaj video kao inscenaciju i provokaciju

  • Rusija traži hitan sastanak SB UN zbog optužbi za masakr u Buči, V. Britanija odbila

 

RUSKA VOJSKA KRENULA NA HARKOV

 

Rusi se spremaju da zauzmu grad Harkov, kaže portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Aleksandar Motuzjanik.

- Glavni napori neprijatelja bili su usmereni na pripremu za nastavak ofanzivnih operacija kako bi se opkolile savezničke snage i zauzeo grad Harkov - rekao je Motuzjanik. Više o ofanzivi ruske vojske na Harkov pročitajte OVDE.

Nemačka proterala ruske diplomate

Vlada Nemačke donela je odluku da uskrati gostoprimstvo za 40 ruskih diplomata.

Kako je navedeno, odluka je doneta zbog optužbi da je ruska vojska počinila masakr u ukrajinskom gradu Buča.

Ruske diplomate će u najkraćem mogućem roku morati da napsute Ukrajinu.

Putin napravio revoluciju

Na pozadini specijalne operacije Ruske Federacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, kao i odbijanjem primanja dolara i evra, u Rusiji se dešavaju globalne promene koje se mogu uporediti sa pravom revolucijom.

Novinari informativne publikacije Moskovski Komsomolec došli su do ovog zaključka nakon analize situacije na međunarodnoj sceni.

RUSKA VOJSKA KRENULA NA HARKOV Ukrajinci traže pomoć NATO i tvrde

Alo! Ilustracija /J.V.

 

Autori članka su detaljno proučili sve transformacije zabeležene u Rusiji poslednjih nedelja, a takođe su objasnili kakav je kompetentan potez povukao predsednik zemlje Vladimir Putin.

Čečenija formira novu grupu dobrovoljaca za rat u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da se u Čečeniji formira druga grupa dobrovoljaca za učešće u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

- Mi smo Rusi! Ne deli nas vera, narod. A, ovo je naša sveta sila, naša istorija, naše sve! Mi smo Rusi! Multikonfesionalna i multinacionalna moć! - poručio je Ramzan Kadirov na Telegramu.

Buča je montaža po uzoru na Račak

Ekspert za bezbednost i terorizam Dževad Galijašević tvrdi da su ukrajinskom gradu Buča u pitanju događaji koji se montiraju po već dobro poznatom scenariju.

– Zločin u Buči se može poistovijetiti sa zločinom u Račku i sa zločinom u ulici Vase Miskina u Sarajevu – to su sve montirani procesi – rekao je Galijašević za Aloonline.ba.

EU o događajima u Buči

Evropska komisija spremna da se umeša u događaje oko Buče.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Evropska unija spremna da pošalje zajedničke istražiteljske timove u Ukrajinu da dokumentuju prijavljene ratne zločine.

Ukrajina i Rusija blizu dogovora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u intervjuu za Si-Bi-Es rekao da su ukrajinska i ruska delegacija "veoma blizu" dogovora o nenuklearnom, vanblokovskom i neutralnom statusu zemlje, citira transkript njegovog intervjua.

RUSKA VOJSKA KRENULA NA HARKOV Ukrajinci traže pomoć NATO i tvrde

Foto: LiveUmaps

 

On je istakao da će Ukrajina prihvatiti nenuklearni, vanblokovski, neutralni status, ali će istovremeno Ukrajina dobiti članstvo u Evropskoj uniji.

Litvanija smanjuje nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom

Ambasador Rusije u Vilnjusu moraće da napusti Litvaniju, a ambasador Litvanije u Rusiji opozvan je iz Moskve, saopštio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelus Landsbergis.

"Reagujući na neprekidne agresivne akcije Rusije u Ukrajini, vlada Litvanije odlučila je da spusti status diplomatskog predstavništva. Ruski ambasador će morati da napusti Litvaniju“, rekao je on.

Podela Ukrajine

U intervjuu za Die Velt, general Eberhard Zorn je negativno odgovorio na pitanje da li bi NATO mogao da se umeša u Ukrajinu ako Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje protiv te istočnoevropske zemlje.

General navodi da će uslediti podela Ukrajine.

Erdogan u problemu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se našao u velikom problemu, a ne vidi se da će situacija biti bolja uskoro.

Na godišnjem nivou, saobraćajni sektor je prednjačio sa skokom cena od 99,12 procenata, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića sa stopom rasta od 70,33 odsto, i nameštaja koji je skuplji za 69,26 posto.

Austrija i Nemačka neće uvoditi embargo na gas iz Rusije

Zvaničan Beč se protivi uvođenju embarga na uvoz ruskog gasa, a ministar finansija Austrije Magnus Bruner rekao je danas uoči sastanka evrogrupe u Luksemburgu da je Austrija u potpunosti saglasna sa Nemačkom i odbija embargo na ruski gas.

Prethodno se nemački ministar privrede Robert Habek izjasnio protiv hitnog uvođenja embarga na uvoz energenata iz Rusije.

Puškin i Čehov kao zločinci

Zamenik premijera Poljske i ministar kulture Pjotr Glinski izjavio je da za rusku kulturu više nema mesta u javnom prostoru.

- Ruska kultura mora da nestane iz javnog prostora... Nije vreme za ruski balet, nije dobra sezona za Čehova ili čak Puškina. Ne govorim o ansamblu Aleksandrov - rekao je Glinski

Buča

Najvažnija vest iz Ukrajine koja obilazi čitav svet jesu fotografije tela ubijenih i izmasakriranih u Buči, predgrađu Kijeva.

Ukrajinska strana tvrdi da je ruska vojska počinila masovne zločine dok Moskva demantuje ove informacije i navodi da se radi montaži.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uporedio je navodne dokaze o ubistvima civila u blizini ukrajinske prestonice sa scenama iz horor filma.

"Stvari koje sada gledamo u Irpinu i Buči, to su horor scene. Nažalost, ne dolaze iz filmova", rekao je Kličko, prenosi Bi-Bi-Si.

Ruski patrijarh pozvao na uništenje Ukrajine

Ruski patrijarh Kiril danas je u govoru pred vojskom pozvao na uništenje Ukrajine.

- Jednom smo slomili kičmu fašizma, uradićemo to ponovo - rekao je on i dodao da Ukrajina mora biti uništena kao nacistički Rajh.

Zelenski optužuje Nikolu Sarkozija i Angelu Merkel

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oštro je kritikovao doskorašnju nemačku kancelarku Angelu Merkel i nekadašnjeg predsednika Francuske Nikolu Sarkozija zbog njihove politike prema Rusiji

U video poruci je Volodimir Zelenski pozvao Merkelovu i Sarkozija da na licu mesta u Buči vide šta je njihova politika prema Rusiji donela.

Momenat pre katastrofe

Snimljen je trenutak neposredno pre udara ruske krstareće rakete u naftno postrojenje u Nikolajevu. Dok ukrajinska strana tvrdi da je u pitanju postrojenje koje snabdeva poljoprivrednike, Rusi navode da se radi o vojnom objektu.

 

 

 Prema prvim informacijama, raketa koja je snimljena je ruske proizvodnje, "Kh-59 Ovod" sa dvostepenim sistemom pogona na čvrsto gorivo i dosegom od 200 kilometara. Koristi se za napade na zemaljske mete.

"Ruske snage skoro napustile region Sumi"

Guverner ukrajinskog severnog regiona Sumi Dmitro Živicki tvrdi da se ruske snage više ne nalaze ni u jednom gradu ili selu u tom regionu i da su se uglavnom povukle, dok ukrajinske trupe rade na potiskivanju preostalih jedinica.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, guverner Živicki rekao je da su se ruske snage povukle iz regiona, a da su ostavili za sobom vojnu opremu, koja se nalazi na granici Ukrajine sa Belorusijom, prenosi agencija "Rojters".

Snimak prikazuje napušteni "Kamaz Tajfun", rusko oklopno transportno vozilo.

 

 

Ruski specijalci uništili diverzantsku grupu u Kijevskoj oblasti

Specijalci Ruske garde uništili su diverzantsku grupu i pogon za proizvodnju municije u Kijevskoj oblasti, saopštili su u Ruskoj gardi.

"Tokom izviđačke operacije u Kijevskoj oblasti jedinica specijalnih snaga Ruske garde pratila je ukrajinsku diverzantsku grupu. Ruski gardijci su od stanovnika sela saznali da bi se u jednoj praznoj kući mogli kriti ukrajinski ekstremisti koji su dejstvovali u pozadini ruske vojske", navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, zaseda je organizovana u susednom objektu kako ne bi uplašili diverzante, dok su u podrumu kuće postavili eksplozivnu napravu. Zahvaljujući deminerima Ruske garde cela izviđačka grupa ekstremista je bila uništena.

"Specijalne snage Ruske garde otkrile su u Kijevskoj oblasti pogon za proizvodnju municije. Demineri su ga uništili zajedno sa opremom", naglasili su u Ruskoj gardi.

Zelenski stigao u Buču

 

 

Krvava bitka u zapadnom delu Mariupolja

Na zapadu Mariupolja, trupe Rusije i DNR ratuju protiv Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnog bataljona „Azov“. U bitku su uključeni i Kadirovi Čečeni, odakle dolazi najnoviji snimak iz ovog grada.

 

 

Putin potpisao novi ukaz

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o uzvratnim viznim merama u vezi sa neprijateljskim akcijama stranih država. Celu vest možete pogledati OVDE.

Rogozin: Posmatramo NATO iz kosmosa

Na dan osnivanja NATO saveza, generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin kaže da je Alijansa glavna pretnja svetu i upozorava njene članice da ih Rusija posmatra iz kosmosa.

 

 

"Želeo bih da se moji stari poznanici iz Brisela, posebno generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, na rođendan NATO dive svojoj kancelariji preko satelitskog snimka iz kosmičkog satelita 'Roskosmosa'. Posmatramo vas, imajte to u vidu", napisao je Rogozin na Telegramu i postavio fotografiju sedišta NATO u Briselu snimljenu iz kosmosa, sa ruskog satelita.

Lavrov: Tela civila u Buči iscenirana

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da je ukrajinska verzija onoga što se dogodilo u gradu Buča "napad koji je imao za cilj podrivanje Moskve".

Lavrov je rekao da su tela civila u Buči "inscenirana" i da su te slike lažna verzija događaja koju na društvenim mrežama šire zapadne zemlje i Ukrajina.

U provokacijama, kao što je ova u Buči, Rusija vidi direktnu pretnju međunarodnoj bezbednosti, istakao je šef ruske diplomatije.

Pogođena crkva u Luganskoj oblasti

Fotografija prikazuje crkvu u Rubižnu, u Luganskoj oblasti, za koju ukrajinska strana tvrdi da je granatirana od strane ruske vojske. Dvoje ranjenih.

 

 

"Rusija objavila rat Zapadu"

Poljski vicepremijer za bezbednost i lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski veruje da je član 5 Sporazuma NATO o kolektivnoj odbrani zaista sveta obaveza.

RUSKA VOJSKA KRENULA NA HARKOV Ukrajinci traže pomoć NATO i tvrde

Foto: Youtube/Printscreen

 

Upozorio je da nije siguran da to Rusija možda neće pokušati da testira, pošto je objavila rat celom Zapadu.

Britansko "njet" Rusiji

Britanija nije dala saglasnost da bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u ukrajinskom gradu Buča. Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti OVDE.

Peskov: Buča preozbiljna tema

Portparol Kremlja nazvao je snimke iz Buče provokacijom i rekao da ukrajinskim snimcima ne treba verovati. Kako je istakao, Ministarstvo odbrane je ustanovilo da šire lažne snimke.

"Ruske diplomate će nastaviti da traže da na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN bude reči o Buči, ova tema je preozbiljna", rekao je Peskov.

Ovo je jedan od spornih snimaka koji kruže društvenim mrežama:

 

 

U napadu na aerodrom u Nikolajevu uništena tri ukrajinska helikoptera

Ruska vojska uništila je tri ukrajinska helikoptera i šest borbenih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Objavljen je i snimak noćne borbe u ovom gradu:

 

 

Moskva pokreće istragu o optužbama Kijeva za zločin u Buči

Glavni ruski istražitelj naredio je danas pokretanje zvanične istrage povodom ukrajinskih "provokacija" nakon što je Kijev optužio rusku vojsku za ubistva civila u gradu Buča.

Aleksandar Bastrikin, šef ruskog istražnog odbora, naredio je da se otvori istraga povodom namernog širenja "lažnih informacija" o aktivnostima ruskih oružanih snaga u Buči, navodi se u saopštenju odbora, prenosi Rojters.

Bombardovani Odesa i Nikolajev

Lučki grad Odesa na jugu Ukrajine bio je tokom noći meta ruskih vazdušnih udara, izjavio je jutros predstavnik operativnog štaba Oblasne vojne administracije Odese Serhij Bračuk.

 

 

Raketiran Mikolajev

Gradonačelnik ukrajinskog grada Mikolajeva, Oleksandr Sjenkevič saopštio je da su ruske trupe jutros izvele nekoliko raketnih udara na taj grad.

Naveo je da se još prikupljaju podaci o udarima, prenosi ukrajinska "Pravda".

 

 

Poljska predložila formiranje komisije o događajima u Buči

Poljska predlaže formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.

Ukrajina: Rusija mobiliše još 60.000 vojnika

Generalštab oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija u tajnosti pokrenula mobilizaciju oko 60.000 vojnika. Kako se navodi, mobilizacija je pokrenuta kako bi bile popunjene jedinice koje su u Ukrajini pretrpele gubitke, prenosi "Gardijan".

Civilne žrtve u Harkovu

Vlasti Harkovske oblasti saopštile su da je u noćnom granatiranju poginulo 34 osobe, među kojima troje dece.

 

 

Čečeni eliminisali snajperistu u Mariupolju

Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu status o aktivnom napadu na fabriku "Azovstal" u Mariupolju, a objavio je i snimak na kojem vojnici puka Ahmat-Hadži Kadirov primećuju snajperistu na krovu jedne od zgrada. 

Snimak možete videti u odvojenoj vesti OVDE.

Snimci užasa u Buči

Mediji prenose scene katastrofalnih posledica borbe za ukrajinski grad Buča. Podsećamo, nakon inicijalnog osvajanja, ruska vojska se povukla sa lica mesta. Rusija i Ukrajina jedni druge optužuju za ratni zločin.

Fotografije mogu biti uznemirujuće:

O čemu Rusija pregovara s Ukrajinom

"Vedomosti" su objavile pogled neimenovanih izvora sa ruske strane na pregovarački proces u Ukrajini, piše "Sputnjik".

Po njihovim podacima, pregovori između Rusije i Ukrajine su podeljeni u četiri pravca:

1. Neblokovski status Ukrajine

"U okviru njega se razgovara da li države treba i dalje da bude neutralna ili može postati članica NATO-a. Pri tom, još uvek nema dogovora o pitanjima garancija tog neblokovskog statusa. Ukrajina želi garancije bezbednosti koje bi podsećale na tačku 5. Sporazuma NATO-a, tj, predviđala bi direktnu vojnu pomoć u slučaju pretnje".

2. "Demilitarizacija"

"Ukrajina insistira da sačuva sadašnju brojnost snaga, dok, po mišljenju Rusije, one treba da budu nekoliko puta manje i da ne poseduju sisteme velikog dometa. Stav Rusije je da Ukrajina ne sme da ima više od 50.000 vojnika. Ukrajina, prema rečima izvora "Vedomosti", predlaže da se uzme model Finske – na 5,5 miliona ljudi ima 21.500 vojnika (u Ukrajini živi oko 42 miliona ljudi).

3. Politička struktura 

Po ovom pitanju uopšte nema konsenzusa jer Rusija insistira na uklanjanju iz vlasti ekstremističkih grupa, što Kijev i ne razmišlja o tome.

4. Najkompleksnije pitanje je četvrti pravac pregovora – granice Ukrajine 

Po ovom pitanju nema čak ni naznaka kompromisa.
 

Makron: Još sankcija

Francuski predsednik Emunuel Makron rekao je da podržava nove sankcije Rusiji. Nove sankcije Rusiji trebalo bi da uključuju ograničenja isporuke uglja i naftnih derivata Evropskoj uniji, rekao je on.

Pao centar Mariupolja

Centralni deo Mariupolja je praktično došao pod kontrolu snaga DPR, industrijska zona i luka ostaju, čišćenje se nastavlja, rekao je Edvard Basurin, predstavnik Narodne milicije DNR.

 

 

Ruski plaćenici stižu u Donbas, tvrde Britanci

Ruski vojnici i plaćenici iz grupe Vagner prebacuju se u region Donbas na istoku Ukrajine, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

„Ruske trupe nastavljaju da se konsoliduju i reorganizuju dok preusmeravaju svoju ofanzivu na region Donbasa u istočnoj Ukrajini“, saopštilo je ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima.

Kadirovci vode gerilski rat u Mariupolju

Rusija traži sastanak Saveta bezbednosti UN

Rusija traži sastanak Saveta bezbednosti UN u ponedeljak kako bi se pozabavila "očiglednim provokacijama ukrajinskih radikala u Buči", rekao je prvi zamenik izaslanika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Moskva cěe razotkriti "ukrajinske huškače i njihove zapadne pokrovitelje", dodao je on.

Italijani poslali mitraljeze Ukrajincima

U Ukrajinu je stigla prva partija naoružanja iz Italije – mitraljezi Brovning M2 i MG 42/59. Vojnici Oružanih snaga Ukrajine već su počeli da prolaze ubrzani kurs o upotrebi isporučenog naoružanja.

Serija eksplozija u Hersonu

Serija eksplozja čula se večeras u okupiranom gradu Herson na jugu Ukraijine, javlja "Rojters" pozivajući se na lokalne medije. Agencija navodi da nema zvanične potvrde napada.

Objavljena mapa skreće pažnju na to da je Herson 8-10 sati vožnje udaljen od gradova koji ga okružuju.

 

 

"Rojters" prenosi i nepotvrđene informacije o eksplozijama u gradu Ternopil na zapadu Ukrajine.

Masovna grobnica u Buči?

Satelitski snimci pokazuju rov dug 15 metara u kojem je otkrivena masovna grobnica u Buči Satelitski snimci Buče, u Ukrajini, od 31. marta pokazuju rov dug 45 stopa u oblasti gde je navodno identifikovana masovna grobnica, prema svemirskoj kompaniji "Maksar Tehnolodžis".

 

 

Mizincev: Ukrajinski nacionalisti drze 6.500 stranaca kao taoce

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev izjavio je danas da "ukrajinski nacionalisti" i dalje drže više od 6.500 stranih državljana kao taoce, odnosno kao živi štit, a 67 stranih brodova je blokirano u lukama, prenela je agencija "RIA Novosti".

"Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 6.546 stranih državljana iz 19 zemalja kao živi štit. Pored toga, 67 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama. Pretnja od granatiranja i velika minska opasnost koju stvara Kijev u svojim unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru ne dozvoljavaju brodovima da bezbedno idu na otvoreno more", rekao je Mizincev.

On je, takođe, podsetio da Oružane snage Rusije svakodnevno od 8.00 do 19.00 časova otvaraju pomorski humanitarni koridor, u pravcu jugozapada, dodaje "RIA".

"Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozija"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel i bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija u grad Buču.

"Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozija da posete Buču i vide do čega je dovela politika ustupaka Rusiji", rekao je Zelenski.

Rezime jučerašnjeg dana možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
kokan

04.04.2022 16:36

Grozno ali malo čudno, poginuli raspoređeni po putu cik-cak tako da bi se moglo prolaziti vozilima, nameštaljka, ili?

momo

04.04.2022 20:10

@kokan - Isti szenario kao u Srebrenici i Rachi!!! tako je sve i u Jugi pochelo!!! onda NATO teroristi imaju motiv vishe da optuzuju Putina!! Napred Putine, pokazi zverskim nazistima, da mozesh da ih smrvish!!!!