REŠENJE ZA RAT U UKRAJINI? Holivudski glumac ima ideju kako da Ukrajina dobije PREDNOST
epa ANDRZEJ LANGE

Iako je prva pomisao kako uloga posrednika u trgovini oružja za Pena možda nije primerena, valja znati kako je glumac već mesecima angažovan na snimanju dokumentarca o Ukrajini i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

REŠENJE ZA RAT U UKRAJINI? Holivudski glumac ima ideju kako da Ukrajina dobije PREDNOST

EPA

 

Oskarom nagrađeni Pen (za filmove Milk i Mistična reka) bio je u Kijevu na dan kada je izbio rat, a kasnije istoga dana, Zelenski je na Instagramu objavio kako se susreo s holivudskom zvezdom. Penov dokumentarni tim ostao je neko vreme nakon toga u Kijevu, blisko sarađujući s vladinim funkcionerima.

Pen je prošle nedelje zapretio da će "javno istopiti svoje Oskare" ako Zelenskom ne bude dopušteno da govori na prošlonedeljnoj ceremoniji dodele Oskara - ali ukrajinski predsednik, bivši glumac, ipak nije dobio platformu da se obrati tom događaju.

Inače, Ukrajina je od početka rata tražila više borbenih lovaca, ali SAD je odbio podržati sporazum kojim bi im Poljska uz američko posredništvo mogla isporučiti svojih 28 MiG-ova. Vašington je bio zabrinut da bi isporuku borbenih aviona nuklearno naoružana Rusija mogla smatrati provokacijom.

Uprkos odbijanju SAD-a, Ukrajina i dalje traži borbene avione. Ukrajinsko vazduhoplovstvo posebno želi američke lovce - presretače F-15 i F-16, čiji prvi modeli datiraju iz 1960-ih i 1970-ih, a za koje tvrde da bi ih njihovi piloti savladali u "samo 2-3 nedelje obuke".

Stručnjaci su rekli da inače pilotima treba do četiri meseca da nauče kako da upravljaju novim lovcima-presretačima, a veruje se kako bi Ukrajina takođe imala problem s pronalaskom rezervnih delova i inženjera koji znaju održavati ove avione.

Očekivalo se da će ukrajinske vazdušne snage - deset puta slabije od ruskih - biti uklonjene s neba u roku od nekoliko dana nakon invazije. No, dobar deo njenih borbenih lovaca i dalje je aktivan, a u ukrajinskom vazdušnom prostoru Rusija ne može neometano izvoditi misije bombardovanja.

- Da ste me pitali na početku rata, rekao bih da je nemoguće da ukrajinski piloti nauče kako da savladaju novi borbeni avion u dve do tri nedelje. Ali sada nerado koristim reč nemoguće kada je reč o ukrajinskom vazduhoplovstvu - primetio je Endi Nethervud, bivši pilot britanskih Kraljevskih vazdušnih snaga i ratni analitičar.

Međutim, i da neki milijarder posluša Pena, pa da Ukrajincima kupi borbene eskadrile, prepreka bi bila američka izvozna politika. Naime, tako veliku prodaju oružja američke tehnologije mora odobriti Kongres, a uobičajna praksa je da borbene vazduhoplove jedna vlada prodaje drugoj, umesto da, kako Pen želi, njima trguju privatne osobe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading