KAKVE VEZE IMA GASPROM SA TIM? Putin optužio SAD i Ukrajinu za poskupljenje gasa u Evropi
epa/MANDATORY CREDIT

Predsednik Vladimir Putin rekao je da Gasprom nije kriv za poskupljenje gasa na evropskom tržištu. On je to saopštio na godišnjoj konferenciji za novinare.

„Američki dobavljači su sa evropskog tržišta uklonili značajnu količinu – 14 miliona tona, po mom mišljenju – tečnog prirodnog gasa. I vukli su ih na premijum tržišta: prvo u Latinsku Ameriku – u Brazil, pa u Aziju – Кinu, Južnu Кoreju, Japan, jer tamo plaćaju više. Evropljani su mislili da imaju premium tržišta, ne, ispostavilo se na drugom mestu. I cene su porasle“, rekao je Putin.

Predsednik je takođe napomenuo da je Gasprom optužen da nije rezervisao saobraćaj za snabdevanje gasom na ruti Jamal-Evropa. Prema rečima predsednika, to je zbog činjenice da evropske kompanije nisu dostavile ponude za kupovinu, kao i zbog činjenice da je ova ruta počela da se koristi u obrnutom režimu: gas se iz Nemačke isporučuje u Poljsku.

„Mi isporučujemo gas Nemačkoj po dugoročnim ugovorima. Cena je 3-4, 6-7 puta jeftinija nego na licu mesta. Čak i preprodajom 1 milijarde kubnih metara gasa možete zaraditi skoro milijardu dolara Ovo je posao. Pošto su pokupili određeni obim, dobili 5,6 milijardi (kubnih metara) više nego što je predviđeno ugovorima, oni ga sada prodaju“, rekao je Putin.

Osim toga, prema njegovim rečima, na trasi se nalazi cev koja povezuje poljski cevovodni sistem sa ukrajinskim. Obim snabdevanja preko njega je oko 3 miliona kubnih metara dnevno, precizirao je Putin.

Prema njegovim rečima, ista količina gasa iz Nemačke se isporučuje i Poljskoj. „Imam sve razloge da verujem da će ovaj gas na kraju ići u Ukrajinu. A potrošači u Evropi i Nemačkoj bi trebalo da znaju šta se zaista dešava i, možda, da se obrate određenim nadležnim organima sa zahtevom da razjasne ovaj stav. I umesto da se predate u Poljsku, a zatim u Ukrajinu, pokušavajući da tamo zadržite pantalone za nekoga, bolje je slati u Evropu i uticati na cene na licu mesta. To je problem, kakve veze ima Gasprom s tim?“, rekao je predsednik.

On je takođe naglasio da je Rusija upozorila svoje evropske kolege da „nema potrebe da se razaraju dugoročni ugovori“. „Ne, rekla nam je Evropska komisija, moramo da pređemo na tržišne odnose, tržište će se regulisati. Pa, prilagodio je: 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara“, rekao je Putin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading