rat, Putin, ruska vojska
Shutterstock
rat, Putin, ruska vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

* Donald Tramp naredio povlačenje američkih snaga sa severa Sirije

* Turska odmah potom započela ofanzivu protiv Kurda koji su naseljeni u tom delu Sirije, uz tursku granicu

* Žestoke borbe su u toku, a reakcije stižu sa svih strana

U toku su žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dve zemlje, saopštio je danas kurdski zvaničnik.

- Žestoke borbe se nastavljaju dok turske snage pokušavaju da uđu u sela na granici - rekao je Mavran Kamišlo, portparol sirijskih demokratskih snaga, organizacije pod vođstvom sirijskih Kurda, prenosi Rojters.

Tramp poslao specijalno pismo Srbima! Otkrio na čemu je najviše zahvalan!

AUTOR: Kurir/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 10.10.2019. 07:00 Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Foto: Printscreen Tramp je pismo uputio još u aprilu ove godine i to episkopu zapadnoameričkom Maksimu Vasiljeviću i istočnoameričkom Irineju Dobrijeviću.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su kopnene snage te zemlje nastavile da napreduju ka kurdskim borcima na severu Sirije.

U saopštenju se ne iznosi više detalja, ali je Ministarstvo podelilo video snimak komandosa u akciji, preneo je AP.

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, čime je počela turska invazija.

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana pošto su se američke trupe povukle s tog područja.

Njihov poseban zadatak uteruje strah u kosti! Operisali su po Crnoj Gori!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 09.10.2019. 19:10 - 09.10.2019. 19:23 "Pratite zbivanja vezana za pokušaj puča u Crnoj Gori", poručila je novinarima bivša američka ambasadorka u Zagrebu 2016.

Mediji izveštavaju da je tokom jučerašnjeg dana stradalo 15 civila.

Turska invazija naišla je na široke osude u svetu.

Turski izveštaji

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage Turske proširile ciljeve dejstvovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na severu Sirije.

Ispalili kišu granata na turski pogranični grad! Usledio šok i masovna bežanija!

AUTOR: Alo.rs/Sputnjik/A.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 17:37 Odgovor na tursku vojnu operaciju Kurdi, Sirija, rat, Foto: Printscreen Youtube Odredi Sirijskih demokratskih snaga granatirali su turski grad Nusajbin na granici sa Sirijom kao odgovor na pokretanje vojne operacije turske vojske na severu Sirije. AUTOR: Alo.rs/Sputnjik/A.M. DATUM I VREME: 09.10.2019.

Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su "očišćena od terorista", prenosi AP.

Istovremeno, kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika. Kako prenosi TAS S, Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

Kurdski borci su otvorili vatru sa svojih pozicija blizu sirijskog grada Ras al-Ajin, na šta je turska artiljerija uzvratila.

Ras al-Ajin je prvi sirijski grad koji su turske oružane strane gađale pošto je Ankara pokrenula Operaciju na severu Sirije u nameri, kako tvrdi, da stvori sigurnu zonu u koju bi mogle da se vrate sirijske izbeglice.

Iran ulazi u paklenu igru

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas Tursku da bez odlaganja obustavi svoju vojnu ofanzivu u Siriji i da povuče svoje snage iz te zemlje.

U saopstenju objavljenom na zvaničnoj veb stranici, ministarstvo je izrazilo zabrinutost zbog humanitarne situacije i opasnosti za civile u zoni konflikta.

"Ministarstvo spoljnih poslova Irana naglašava neophodnost hitne obustave napada i povlačenja turske vojske sa teritorije Sirije", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Iran

screenshoot/Twitter

Foto: screenshoot/Twitter

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, naseljen uglavnom Kurdima, čime je počela turska invazija koja je naišla na osude širom sveta.

Lavrov preneo stav Rusije

Rusija će ohrabrivati dijalog između Damaska i Ankare, ali i kurdskih organizacija, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je izrazio uverenje da bi u tim kontaktima mogli da budu zadovoljeni interesi svih strana.

Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

Lavrov je ocenio da je "opravdana zabrinutost Turske" zbog situacije duž granice sa Sirijom mogla da bude rešena na osnovu postojećih sporazuma, prenosi Tas s.

"Od početka krize u Siriji naglašavali smo da razumemo opravdanu zabrinutost Turske zbog bezbednosti njene granice, ali smo istovremeno isticali da je put da se situacija reši sporazum između Damaska i Ankare, poznat kao Dogovor iz Astane, potpisan 1998", rekao je Lavrov.

On je dodao da je efikasna primena tog sporazuma, koji predviđa zajedničke napore u borbi protiv terorizma na granici između Turske i Sirije, iskomplikovana aktivnostima SAD i njihovih saveznika na istočnoj obali Eufrata.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: Rada Trajković moli Aljbina Kurtija da se pomire