Hong Kong
AP Photo/Kin Cheung
Hong Kong

AP Photo/Kin Cheung

Hong Kong, Foto: AP Photo/Kin Cheung

Kako je preneo BBC, Čan Tong Kai optužen je za ubistvo svoje trudne devojke na Tajvanu prošle godine i bekstvo u Hong Kong. On je u zatvoru završio zbog pranja novca, nakon što je povukao novac sa njene kreditne kartice, a tek treba da mu se sudi zbog ubistva.

Ali, Hong Kong i Kina nemaju sporazum o izručenju a Čanov slučaj je pomenut kad je vlada predložila amandman na zakon. Nakon što je oslobođen danas nakon 19 meseci zatvora, Čan (20) se izvinio porodici žrtve i rekao da je bio voljan da se sam preda tajvanskim vlastima. Hong Kong i Taipei sukobili su se oko transfera Čana kako bi se suočio sa optužbama i nije jasno šta će se dalje dešavati.

Pročitajte još:

Iako su honkoške vlasti navele da je Čan slobodan da ide na Tajvan i preda se, tamošnje vlasti žele da pošalju policiju da ga isprati, što je Hong Kong odbio.

Predloženi sporni Zakon o izručenju omogućio bi Hong Kongu da izručuje osumnjičene na mesta sa kojima nema sporazum o ekstradiciji, uključujući kopnenu Kinu, Tajvan i Makau. Kritičari zakona plaše se da bi tim zakonom ljudi bili podvrgnuti proizvoljnom pritvaranju i nepravičnim suđenjima.

Drama na britanskom nosaču aviona, pilot izašao iz F-35, sledećeg trenutka su trčali da ga spasavaju! (VIDEO)

AUTOR: Kurir; D.K. DATUM I VREME: 23.10.2019. 07:25 Prvo istorijsko sletanje F-35 na britanski nosač aviona bilo je propraćeno i jednom manjom nezgodom koju su zabeležile kamere. F35, Foto: screenshoot/Youtube Jedan od ciljeva mornaričkih vežbi Ujedinjenog Kraljevstva „Vestlant 19" bio je testiranje sposobnosti novih nosača aviona HMS „Kraljica Elizabeta" i lovaca F-35 za obavljanje grupnih zadataka.

Očekuje se da će kontroverzni zakon danas biti i zvanično povučen, na drugom čitanju u parlamentu. Zvanično povlačenje može se održati samo nakon što parlament nastavi s radom u oktobru, objašnjava BBC.

Nakon što su masovni protesti zahvatili grad, vlada je u julu suspendovala sporni zakon. Iako su protesti izbili zbog zakona, kasnije su se proširili u prodemokratski pokret.

Bonus video

Napad aviona orao na vežbi Vojske Srbije u Batajnici