Demonstracije u Bejrutu, Libanu
Tanjug/AP
Demonstracije u Bejrutu, Libanu

Tanjug/AP

Demonstracije u Bejrutu, Libanu, Foto: Tanjug/AP

Libanska vojska ispalila je sinoć bojevu municiju i gumene metke u vazduh kako bi rasterala više stotina antivladinih demonstranata koji su pokušali da uđu u predsedničku palatu.

Uznemiravaju li Vas dešavanja na Bliskom istoku?

 

Demonstranti su se okupili u subotu u predgrađu Bejruta, Baabdi, odakle su se uputili ka predsedničkoj palati kako bi izrazili svoj protest zbog, kako su naveli, toga što vlasti nisu preuzele odgovornost za nedavnu razornu eksploziju u libanskoj pretsonici, prenosi AP.

Na istom mestu u predgrađu Baabdi, na putu ka predsedničkoj palati, okupili su se i simpatizeri libanskog predsednika Mišela Auna, koji su doprineli tenzijama, dodaje američka agencija.

Sukob dve grupe je sprečilo više stotina vojnika, nakon čega je grupa antivladinih demonstranata pokušala da probije kordon vojske ispred palate.

Vojnici su, kako dodaje AP, ispalili više šaržera bojeve municije u vazduh, a zatim i gumene metke, kako bi rasterali demonstrante.

Neki od demonstranata gađali su vojsku kamenicama i granjem, povredivši nekoliko vojnika, dodaje AP.

Američka agencija dodaje da demonstranti, kao i deo libanske javnosti, optužuje libanske političare, predstavnike sistema bezbednosti i sudstva, da su znali da je u luci u Bejrutu skladišten opasan hemijski materijal koji je doveo do razorne eksplozije i da ništa nisu učinili po tom pitanju.

U eksploziji je 4. avgusta stradalo oko 190 osoba, dok je više od 6.000 povređeno.

Pročitajte: