Apoteka
Alo!/ Masanori Jošida
Apoteka

Alo!/ Masanori Jošida

Apoteka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Apoteke širom Austrije suočene su sa nestašicom više od 200 lekova, među kojima je, na primer, i "aspirin" u obliku tableta za žvakanje, ali i često korišćena krema "zoviraks" protiv grozničnih mehurića.

Trenutno postoji problem sa isporukom tih lekova. Inače problemi sa isporukom lekova nisu ništa novo, ali je novina veliki broj lekova koji nisu dostupni.

Pročitajte još:

Zamene tih lekova mogli bi rešiti problem, ali se tome protive lekari. Apotekari da bi izdali zamene lekova moraju da dobiju odobrenje lekara, zbog čega Komora farmaceuta zahteva da lekari ubuduće ne pišu na recepte imena lekova, već samo glavne sastojke, tako umesto Aspirina acetilsalicilnu kiselinu.

Lekarska komora međutim ne želi da farmaceutima da mogućnost da sami određuju koje će lekove dati pacijentu, strepeći od štetnosti po zdravlje pogođenih lica.

Mladić se naoružao za POKOLJ, pa ušao u tržni centar, a onda šokirao CEO GRAD! (VIDEO)

Tužioci u američkoj saveznoj državi Misuri podigli su optužnicu za terorističku pretnju protiv 20-godišnjeg mladić, koji je naoružan puškom i pištoljem, ušao u lokalni market "Volmart" da bi "testirao" da li će ta prodavnica poštovati njegovo ustavno pravo da nosi oružje.

Sastojci originalnih preparata i takozvanih generika su identični, ali količina i dodatni sastojci mogu se razlikovati i voditi ka neželjenim dejstvima, ističu lekari.

Takođe, u Srbiji već mesecima vlada nestašica lekova iz Nemačke. Tako se Eutiroks, lek za poremećen rad štitaste žlezde u pojedinim apotekama može naći u ograničenim količinama i samo određenim dozama. Nije retkost da oni koji piju količinu od 50mkg dnevno kupuju doze od 25mkg ili 100mkg, pa piju po dve, odnosno pola tablete. Problem nastaje kada im u apoteci ponude dozu od 75mkg ili 125mkg.

Ranije je rečeno da će se stanje na tržištu stabilizovati do septembra, ali kako se septembar približava, više se ne daju nikakve garancije. 

 

Komentari (2)

Natasa

16.08.2019 06:31

Svaka čast! Ponosni smo na našeg predsednika!

Sf

16.08.2019 13:04

Ako neko zna sastav aktivnih i pomocnih supstanci u lekovima, to su farmaceuti, a ne lekari. I nema sta da se prepiru, lekaru je valjda u interesu da pacijent dobije aktivnu supstancu u odgovarajucoj dozi, a ne da li je to od ove fabrike ili one. I sta je odgovarajuca paralela znace upravo farmaceut, lekar treba da se ogranici na svoje polje delovanja, a to je dijagnostika.