Uhapšen Aleksej Navaljni!

Tanjug | vesti 2017-03-26 14:03:41 2017-03-26 14:03:41

Ruska policija privela je danas opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, u centru Moskve, na protestu protiv korupcije koji je on organizovao.

Printscreen

Novinar Rojtersa video je policiju kako privodi Navaljnog u Tverskoj ulici i smešta ga u policijski kombi.

Na stotine opozicionih demonstranata okupilo se oko policijskog kombija pokušavajući da spreče policiju da odvede lidera ruske proevropske opozicije.

Danas se u više gradova širom Rusije održavaju protesti protiv korupcije vladinih zvaničnika, a desetine demonstranata su uhapšene, navodi AP, pozivajući se na ruske novinske vebsajtove i društvene mreže.

Rojters prenosi da je nekoliko desetina ljudi uhapšeno na protestima širom Rusije nakon što je opozicija pozvala ljude da izadju na ulice u znak protesta zbog korupcije i da zatraže ostavku premijera Dmitrija Medvedeva.

Proteste je, napominje američka agencija, pokrenuo opozicioni lider Aleksej Navaljni, a u fokusu su njegove nedavne tvrdnje da premijer Medvedev poseduje niz kuća, jahti i vinograda.

Navaljni je na svom vebsajtu naveo da će više od 80 gradova širom Rusije održati danas proteste i da vlasti većinu skupova nisu odobrile, a Kremlj je u petak saopštio da planovi o održavanju protesta u centru Moskve predstavljaju nezakonitu provokaciju.

Današnji protesti predstavljaju jedan od najvećih koordinisanih izliva nezadovoljstva otkako su 2011. i 2012. godine održani protesti posle parlamentarih izbora koje su pratile optužbe za kradju glasova, ocenjuje AP.

Ta agencija napominje da ruski državni mediji do podne nisu izvestili o protestima, dok novinski vebsajtovi i društvene mreže prenose da se demonstracije održavaju u gradovima od Vladivostoka do Jekaterinburga, pri čemu su, kako navode, u Vladivostoku uhapšene desetine ljudi.

Rojtersov izveštač javlja da je uhapšeno najmanje 30 demonstranata na neodobrenom skupu u Vladivostoku, gde su se stotine mladih okupile na trgu kod gradske železničke stanice, a hapšenja su počela kada su demonstranti podigli transparente s natpisima "Korupcija nam krade budućnost" i "Premijer da se pozove na odgovornost".

Britanska agencija navodi, pozivajući se na očevice, da je najmanje četvoro demonstrana uhapšeno i u Jekaterinburgu, gde se okupilo od 500 do 700 ljudi, mada policija nije potvrdila hapšenja.

Istovremeno, Tass prenosi izjave ruskih advokata i visokog policijskog zvaničnika koji upozoravaju da bi učesnici opozicionih protesta u centru Moskve mogli da budu kažnjeni sa 20.000 rubalja, odnosno oko 333 dolara, ili će morati da provedu 15 dana u zatvoru, uz krivične optužbe za huliganstvo.

Neimenovani policijski zvaničnik rekao je ruskoj agenciji da će moskovska policija preduzeti sve mere kako bi zaštitila Moskovljane ukoliko danas po podne u centru ruske prestonice bude održan najavljen protest, istakavši da policija neće dozvoliti bilo kakvo kršenje reda i mira u tom gradu.

Expand player
Pogledajte više