Borba tenkova
Twitter/Printscreen
Borba tenkova, Foto: Twitter/Printscreen

Džihadisti su posle dve nedelje žestokih borbi, koje su se vodile između Sarakiba (oslobođenog u ofanzivi sirijske vojske) i Idliba (koji je još uvek u rukama Al Kaide) uspeli da zauzmu i povrate pod svoju kontrolu strateški važan grad Najrab.

Tokom tih borbi pojavio se jedan zanimljiv video snimak, kako tenk militanata ACV-15 juri u krug za sirijskim tenkom T-72.

Napad je otpočeo tenk militanata, a sirijski se nije ni za tren predavao! I jedan i drugi su pokušavali da zauzmu dovoljno dobru poziciju kako bi zadali konačan udarac neprijatelju. Ko je pobedio, ostaje nam da nagađamo.

ACV-15 je oznaka oklopnog borbenog vozila - iz porodice amfibija, koju je razvila turska odbrambena kompanija "FNSS Savunma Sistemleri A.S." Ovo vozilo takođe proizvodi "DefTech" iz Malezije. Dizajn je pokušaj kombinovanja mogućnosti borbenog vozila pešadije (IFV) i oklopnog transportera (APC). ACV-15 je zasnovan na američkom naprednom pešadijskom borbenom vozilu, koje je opet zasnovan na američkom oklopnom transporteru "M113A1".

T-72 pripada porodici sovjetskih glavnih borbenih tenkova koji su prvi put ušli u proizvodnju 1971. godine. Proizvedeno je ukupno oko 20.000 tenkova T-72,  Verzija T-72A predstavljena je 1979. godine i smatra se glavnim borbenom tenkom druge generacije. On je bio široko izvožen i viđen u čak 40 zemalja i učestvovao je u brojnim sukobima. Verzija T-72B3 predstavljena je 2010. godine i smatra se glavnim borbenim tenkom treće generacije.