KINA ZAPRETILA AMERICI Treći svetski rat u najavi!

Kineski diplomata pozvao je i sve druge zemlje da se takođe suzdrže od mešanja u pitanje Hongkonga

kina amerika
kina amerika, Foto: Shutterstock

Kina je spremna da preduzme sve raspoložive kontramere ukoliko SAD nastave da se petljaju u pitanje Hongkonga, izjavio je Žao Lijan, zvanični predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova.

- Amerika bi odmah trebalo da obustavi svaki vid mešanja u pitanja Hongkonga. Oni se najgrublje upliću u unutrašnja politička pitanja u Kini. Ukoliko se to nastavi, Kina je spremna da preduzme sve neophodne kontramere i adekvatno da odgovori - poručio je Lijan.

Istovremeno, kineski diplomata pozvao je i sve druge zemlje da se takođe suzdrže od mešanja u pitanje Honkonga i da poštuju suverenitet Kine. Tamošnji mediji podsećaju da je američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio Kongresu da Hongkong više nema autonomiju u okviru Kine, što je bilo obećano 1997. godine, kada je Velika Britanija predala tu teritoriju kineskim vlastima.

U specijalnom saopštenju šef Stejt departmenta je istakao da je „katastrofalna odluka Pekinga poslednji u nizu koraka, koji u korenu podrivaju autonomiju i slobodu Hongkonga, kao i obećanja koje je Kina dala narodu Hongkonga u skladu sa kinesko-britanskom Zajedničkom deklaracijom, međunarodnim sporazumom koji je potpisan u Ujedinjenim nacijama”.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi