Obučavaju se u BiH, ubijaju po celom svetu: Isis
profimedia
Obučavaju se u BiH, ubijaju po celom svetu: Isis, Foto: profimedia

Muškarci su pogubljeni, a žene i deca odvedeni na sever zemlje gde su podeljeni po starosnim grupama. Najvrednije su bile devojčice starosti od 10 do 20 godina.

Pročitajte još:

One su pripale višim rangovima u redovima ISIL-a. Među njima je bila i Marva Kedr. Njena tetka Mahdja, koja je nedavno uspela da pobegne iz Baguza, poslednjeg uporišta džihadista, kaže da je pslednji put videla devojčicu na jednoj pijaci blizu Hardana, pre nego što je odvedena u Raku.

Mesecima kasnije, prijatelj joj je rekao da je video Marvu i da je bila trudna. I dalje se ne zna gde je devojčica.

Preporučujemo i ovo:

"Nije strašno samo to što je trudna, već je strašna sudbina tih devojčica - njih znaju da siluju i po 100 muškaraca pre nego što zatrudne", rekao je Zijad Avdal, bivši učitelj koji vodi sigurnu kuću za Jazide.

Mahdja (29), koja je iz Baguza pobegla sa dve ćerke od osam i devet godina, bila je samo jedna od 6.500 Jazida koje su pripadnici ISIL-a oteli jer preziru njihovu drevnu religiju. Polovina njih još se smatra nestalim.

Ona je nekoliko puta preprodavana u ropstvo, često su je tukli, prisiljavali na brakove i pretili da će joj ćerke silovati stariji muškarci. Treća ćerka joj je nažalost umrla od eksplozije bombe.

"Nemam pojma koliko sam puta prodana. Jedan me muškarac zadržao tri dana pre nego me opet prodao. Jedan me je dva meseca držao u mračnom podrumu, nisam znala da li je dan ili noć", kaže.

Među trgovcima robljem je, kaže, bio i jedan belac, zapadnjak. On je kupovao devojke, sređivao ih, prao i oblačio u lepu odeću i onda ih preprodavao po višoj ceni.

"Jedan borac me je kupio kako bih mu čistila kuću i kuvala. Nakon četiri meseca mi je rekao da moram da se udam za njega, inače će oženiti moju osmogodišnju ćerku ili je prodati drugom muškarcu", rekla je.

Ranije ovog meseca, Mahdja je napokon uspela da pobegne od svog poslednjeg 'supruga' koji ju je mesecima izgladnjivao.

Kada je prvi put pokušala da pobegne, ćerke nisu htele da idu sa njom jer su im džihadisti toliko isprali mozgove. Drugi put im je jednostavno rekla da idu po hranu i tako ih odvela.

U mestu na severu Sirije, gde se sklanjaju žene koje su pobegle od ISIL-a, bila je i devojčica koja je tek stigla. Bila je srećna što je na slobodi i što može da obuče normalnu odeću. Ipak, ni sama ne zna koliko joj je godina, ali svima se čini da je 9-godišnjakinja.

Nekoliko godina je radila za porodice džihadista koje je služila i čistila im kuće. Na obrazu ima ožiljak, a na glavi svežu ranu od udaraca koje je svakodnevno dobijala. Najviše su je, kaže, zlostavljale supruge ISIL-ovaca. Tukle su je zajedno s decom.

Kada je pomislila da ne može da bude srećnija, na severu Sirije pronašla je i svoju majku koja je tamo poslednje dve godine, otkad je i ona pobegla iz kandži Islamske države.