Merkel i Tramp
EPA
Merkel i Tramp

EPA

Foto: EPA

U ponedeljak, Peter Beier, član vladajućeg konzervativnog bloka CDU / CSU kancelarke Angele Merkel, opisao je nameru Vašingtona da povuče hiljade svojih trupa iz Nemačke kao "potpuno neprihvatljivu", jer je rekao da SAD nisu unapred obavestile "NATO saveznicu Nemačku".

Rojters je naveo pet neimenovanih izvora koji kažu da je odluka predsednika Donalda Trampa da povuče više od 9.000 američkih trupa iz Nemačke iznenadila niz visokih američkih zvaničnika.

O ovom potezu prvi put je javio Volstrot Džurnal (VSJ) prošle nedelje, a Bela kuća nije zvanično potvrdila, dok Ministarstvo odbrane još uvek nije dobilo zvanično naređenje vezano za povlačenje.

Jedan od izvora tvrdio je da su visoki zvaničnici Stejt departmenta, Pentagona i Saveta za nacionalnu bezbednost "saznali da nešto nije u redu kada su počeli da stižu pozivi zboge članka VSJ-a".

Drugi izvor je tvrdio da iako "odluka nije iznenađenje" s obzirom na zategnute veze između SAD i Nemačke "nije bilo savetovanja niti koordinacije, a zvaničnici Trampove administracije rekli su da ne očekuju povlačenje snaga.

Još jedan izvor je insistirao na tome da je potez motivisan zbog nespremnosti nemačke kancelarke Angele Merkel da prisustvuje samitu G7 u SAD zbog pandemije koronavirusa.

Izvor je tvrdio da je „to prvobitno učinjeno samo na veoma visokim nivoima“ i da je bivši američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel „umešan“.
Izbor je rekao da je odluka "ubrzana jer je [Tramp] bio ljut na Merkel zbog otkazivanja dolaska na G7 zbog COVID-a".

Dok je Nacionalno veće bezbednosti odbilo da komentariše, Grenel je opisao tvrdnje izvora kao „tračeve“ i rekao da je smanjenje američkih trupa „u obradi od prošle godine“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, sa svoje strane, rekao je da se radi o “medijskim špekulacijama", samo rekavši da se ta alijansa konstantno konsultuje sa Sjedinjenim Državama, i sa drugim NATO saveznicima u pogledu vojnog položaja i prisustva u Evropi".

Događaji su usledili nakon što je Peter Beier, član vladajućeg konzervativnog bloka CDU / CSU Merkelove i berlinski koordinator za transatlantske veze, kritikovao potez Vašingtona da povuče američke trupe.

Odzvao se nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas koji je ranije izrazio žaljenje zbog poteza SAD priznajući u intervjuu listu Bild da su odnosi Berlina i Vašingtona ostali „komplikovani“.