RADE MU O GLAVI Tramp zapretio sankcijama jednoj američkoj državi

Obavljaju ilegalne stvari tokom predizborne kampanje

Donald Tramp
Foto: Shutterstock

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je smanjenjem saveznog finansiranja Mičigenu nakon odluke državnih zvaničnika da pošalju glasačke listiće u izostanku za primarne izbore u avgustu i novembarske opšte izbore registrovanim biračima.

Tramp je u sredu ujutro tvitovao da Mičigen šalje „glasačke listiće u odsustvu“ za 7,7 miliona ljudi, rekavši da je taj potez izvršio „ilegalno i bez odobrenja“ demokratskog državnog sekretara Džoselina Bensona. Dodao je da će tražiti „da se zaustavi finansiranje Mičigena“.

U nedavnoj izjavi, Benson je rekao da slanje aplikacija predstavlja napor da se osigura da glasači mogu da predaju svoje glasačke listiće ako pretnja od virusa Covid-19 i dalje bude postojala i da niko "ne mora da bira između svog zdravlja i prava glasa."

Republikanci su se izjasnili protiv odluke, tvrdeći da je glasanje putem pošte podložnije prevarama. Tramp je u svom tvitu u sredu takođe upozorio na potez slanja prijava i potencijalne prevare. Demokrate u međuvremenu tvrde da Tramp i njegova stranka koriste preterane tvrdnje o prevarama kako bi se borili protiv glasanja putem pošte kako bi suzbili izlaznost i poboljšali svoje šanse u novembru.

Predsednik SAD je u aprilu tvitovao da će se republikanci „veoma oštro boriti“ protiv glasanja putem pošte i upozorio je na „ogroman potencijal“ za prevaru - mada je i sam glasao u odsustvu u martu na Floridi i u Njujorku na izborima 2018. godine.

Sudija u Teksasu presudio je ove sedmice da se glasački listići mogu poslati glasačima, rekavši da će strah i strepnja oko pandemije Covid-19 "ograničiti prava građana da lično daju svoje glasove."

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi