LIDERA SFRJ DOČEKALO MILION LJUDI Titova poseta Severnoj Koreji je bila pod budnim okom svetskih sila (VIDEO)

U organizaciji dočeka bilo je angažovano oko milion ljudi.

Poseta Severnoj Koreji
Poseta Severnoj Koreji, Foto: Printscreen/ RTS

Josip Broz Tito često se sastajao sa mnogim svetskim vođama i na svojim putovanjima je nailazio na najsvečaniji doček, a način na koji ga je pred kraj života ugostila Severna Koreja nadmašio je sve ostale.

Tito se u leto 1977. godine uputio na dugotrajnu turneju po zemljama tadašnjeg komunističkog bloka.

Najpre je posetio Sovjetski savez, gde se susreo sa Leonidom Brežnjevim, zatim se uputio u Kinu, ali je pre toga svratio u Pjongjang kako bi se sastao sa vođom Severne Koreje Kim Il Sungom.

Dvojica državnika susrela su se 21. avgusta. Titu je organizovan veličanstven doček, a višečasovna manifestacija njemu u čast organizovana je na stadionu u glavnom gradu.

Procenjuje se da je u organizaciji dočeka jugoslovenske delegacije na čelu su sa Titom bilo angažovano oko milion ljudi.

- U posetu vašoj lepoj zemlji došli smo vođeni iskrenim željama da sa svoje strane doprinesemo daljem unapređenju prijateljske saradnje između naših naroda - rekao je Josip Broz u pozdravnom govoru na početku manifestacije koja mu je priređena.

Nakon pozdravnih govora počeo je veličanstven program u kojem je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Igre savršeno uvežbanih učesnika programa smenjivali su se sa pozdravnim porukama dobrodošlice. Pored toga, u programu su se smenjivale melodije sa prostora Jugoslavije, kao i iz Severne Koreje.

Ovako veličanstvene manifestacije bile su uobičajene za komunističke zemlje tog vremena, ali su ih Severnokorejci doveli do savršenstva.

Ovakvi događaji danas su retki i viđaju se samo na otvaranju olimpijskih igara koje se održavaju u razmaku od po 4 godine. Slične manifestacije održavane su u bivšoj Jugoslaviji na Titov rođendan 25. maja svake godine.

Cela turneja po komunističkim zemljama, a posebno poseta Severnoj Koreji bila je pod budnim okom svetskih sila. Međunarodnim političkim akterima nije bilo svejedno što se komunistički lider iz srca Evrope sastaje sa dalekoistočnim vođama iz istog ideološkog bloka.

Povezane vesti

 • Korisnik: Cale
  06/12/2020 - 03:37
  Opasan je bio ćopavi,svakoga je uspeo da fascinira ...stari lisac
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi