evro, evri, novac
Alo!/ Dejan Briza
evro, evri, novac

Alo!/ Dejan Briza

evro, evri, novac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Nove američke tarife od 25 odsto na italijanski sir, francusko vino, škotski viski, britanske biskvite, španske masline i hiljade drugih evropskih prehrambenih proizvoda, prouzrokovaće veće cene uoči praznične sezone i ugroziće radna mesta u SAD, ocenjuju američke trgovinske grupacije.

Tarife će umanjiti prodaju i negativno će uticati na zaposlenost kod 14.000 trgovaca visokokvalitetnom hranom i 20.000 trgovaca drugim prehrambenim proizvodima širom SAD, navodi se u saopštenju američke Asocijacije za visokokvalitetnu hranu (SFA), a prenosi agencija Rojters.

Alijansa ovo nije uradila Moskvi još od HLADNOG RATA, ali su se prešli - Putin im ovo neće oprostiti!

AUTOR: Novosti/D.S. DATUM I VREME: 03.10.2019. 17:12 - 03.10.2019. 17:18 Očekivano! Vladimir Putin, Foto: EPA NATO će održati najveće vojne vežbe od vremena Hladnog rata u Evropi, saopštio je američki kongresmen, član Odbora za oružane snage Džon Garamendi na 6. Varšavskom bezbednosnom forumu.

Više cene će "zadati udarac novčanicima Amerikanaca baš u trenutku kada se bliži praznična sezona", ocenjuje se u saopštenju te grupacije.

"Daska za sir ili mesne prerađevine koja trenutno košta 45 dolara će vas, nakon tarifa, koštati 60 dolara, dok bi vam poslastice koje nabavljate za vašu porodicu tokom proslave Dana zahvalnosti i praznika krajem godine, mogle postati nedostupne", poručuju iz SFA.

Akcije evropskih proizvođača luksuzne robe, uključujući britanski modni brend Barberi, i kompanija za proizvodnju pića, poput francuskog Remi Koantroa, porasle su juče, nakon što su konjak, šampanjac i kožna galanterija izuzeti od tarifa.

Pročitajte još:

Ovonedeljne tarife na škotski viski, likere i vino, mogu uticati na gotovo 3,4 milijarde dolara vredan uvoz "i mogle bi dovesti do gubitka oko 13.000 radnih mesta u SAD, uključujući kamiondžije, poljoprivrednike, barmene i kelnere u ugostiteljstvu", poručuju iz američkog Saveta za destilovana alkoholna pića.

SAD su u sredu saopštile da će uvesti takse od 10 odsto na avione evropskog proizvođača Erbas i carine od 25 odsto na niz proizvoda iz EU, uključujući francusko vino, škotski i irski viski, i sireve iz članica EU, nakon presude Svetske trgovinske organizacije da su evropske vlade nezakonito subvencionisale Erbas.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina