crkva u palestini
Tanjug/AP
crkva u palestini

Tanjug/AP

crkva u palestini, Foto: Tanjug/AP

Rimokatolički sveštenik osuđen je na 33 meseci zatvora zbog toga što je provalio u bazu mornarice u saveznoj američkoj državi Džordžija, zajedno sa grupom koja protestuje protiv nuklearnog oružja.

Američki Okružni sud osudio je rimokatoličkog sveštenika Stivena Majkla Kelija (71) na 33 meseca zatvora.

Keli je kaznu najvećim delom već odslužio, a sudija mu je priznao oko 30 meseci koje je proveo u pritvoru dok je čekao na suđenje i izricanje presude od njegovog hapšenja u aprilu 2018. godine, prenosi AP.

Keli je zajedno sa još šestoro aktivista pre godinu dana optužen za upad na posed, uništavanje državne imovine i druga krivična dela po tačkama optužnice koja je podignuta nakon njihovog hapšenja u bazi mornarice "Kings bej".

Aktivisti su 2018. godine snimili sebe kako provaljuju u bazu mornarice u kojoj se nalaze podmornice naoružane nuklearnim projektilima.

Oni su unutar baze sprejem ispisali poruke protiv nuklearnog oružja.

Advokati odbrane su na pretpretresnim ročištima izjavili da aktivste ne treba krivično goniti zbog toga što su postupali iz iskrenih religijskih ubeđenja.

Sudija je rekla da tu odbranu ne mogu da koriste na suđenju.

Federalno tužilaštvo je u saopštenju navelo da je Keli već ranije odslužio više od osam godina zatvorske kazne zbog sličnih presuda za upad na posed i vandalizam.

Oni su rekli da je sveštenik bio na uslovnoj slobodi kada je uhapšen u bazi u Džordžiji.