Predsdnik čečenije Ramzan Kadirov  se pozdravlja s Putinom
Tanjug/AP
Predsdnik čečenije Ramzan Kadirov  se pozdravlja s Putinom

Tanjug/AP

Predsdnik čečenije Ramzan Kadirov se pozdravlja s Putinom, Foto: Tanjug/AP

Drugu ženu video je na takmičenju za Mis 2006. kad je imala svega 14 godina. Fatima Hazujeva osvojila je tada drugo mesto. Strani mediji navode da ona ima tri stana u Moskvi vredna ukupno pet miliona dolara.

Takođe je otkriveno da je više projekata povezanih sa Fatimom finansirano iz Javne fondacije Ahmat Kadirov, koja je jedna od najvećih ruskih dobrotvornih fondacija, a imenovana je po Kadirovljevom ocu. U te projekte padaju rehabilitacioni centar koji vodi kompanija Fatimine majke, te školu i džamiju koje nose ime njenog oca. .

TAKMIČENJE ZA MIS

Kadirov je drugu suprugu upoznao kad je vlada Čečenije organizovala takmičenje u lepoti.

- Želimo da se Čečenija više ne dovodi u vezu sa bradatim muškarcima koji drže mitraljeze… Sada će simbol naše zemlje biti lepa devojka. Pokazaćemo da nismo gori od ostalih država – istakao je jedan neimenovani zvaničnik.

Uprkos tome što se takmičenju za mis usprotivio Čečenski muslimanski duhovni odbor, ono je organizovano. Oko 20 takmičarki je plesalo, pevalo, recitovalo, izražavalo ljubav ka svojoj zemlji i zahvaljivalo porodici Kadirov – lideru Ramzanu i njegovom pokojnom ocu Ahmatu – za njihovo upravljanje. Nakon toga je priređen banket na kojem su bili Kadirov i njegovi telohranitelji. Kad je on čuo da je jedna od devojaka koja nije ušla u finale u suzama, naredio je da joj se pokloni zlatni “Čopard” sat ukrašen dijamantima.

Dok su devojke plesale tradicionalni ples “lezginka”, u vazduhu su leteli dolari i rublje. Jedan novinar “Komersanta” je procenio da je do kraja večeri na podu bilo oko 30.000 dolara.

Pobednica takmičenja je na kraju dobila poziciju u čečenskoj vladi i titulu “vodećeg modela” modne kuće “Firdous” koja pripada porodici Kadirov. Ali, 14-godišnja takmičarka Fatima Hazujeva dobila je još veću nagradu – postala je druga žena lidera zemlje.

Iako je poligamija tehnički zabranjena u Rusiji, nije neuobičajena u ovoj većinski muslimanskoj južnoj ruskoj republici. Prema islamskom zakonu muškarac može da ima četiri supruge ako može da ih jednako tretira i izdržava, uključujući obezbeđivanje odvojenog mesta za život.

Kadirov, koji je poznat kao Putinov odan saveznik, javno je podržavao ovu praksu.

- Ja sam za to da čovek ima nekoliko žena ako ih treba i ako može da ih izdržava, kako bi se rešio demografski problem u Rusiji – istakao je.

Čak je i zvanična žena Kadirova, Medni, jednom rekla da joj ne bi smetalo da se njen muž ponovo oženi. Objasnila je da je takav muslimanski zakon. Ipak, Kadirov nikad nije javno odavao znakove da ima druge žene. Na zvaničnim dešavanjima prati ga samo Medni, sa kojom ima 12 bioloških i dvoje usvojene dece.

Međutim, jednom prilikom je informacija o nezvaničnom Kadirovljevom braku “procurila” u medije. Izvešteno je da je Aminat Ahmadova, lokalna pevačica i plesačica, njegova treća žena. A tamo gde ima treća mora biti i druge.

KAKO JE DOŠAO DO NOVCA?

Kadirovljeva druga žena ima i tri stana u Moskvi, u novim zgradama u dobrim krajevima, a ukupne vrednosti oko pet miliona dolara. Fatima u zgradi u Ulici Mosfilmovskaja ima i dva parking mesta. Ona tamo nema stan, ali ga ima prva Kadirovljeva žena Medni.

Čečenski lider poznat je po luksuznim poklonima i izdašnom trošenju novca u javnosti, ali se često postavlja pitanje odakle mu sva ta sredstva?

Jedan mogući izvor jeste Fondacija Ahmat Kadirov, osnovana 2004. nakon smrti Ramzanovog oca. Njegova majka je predsednica fondacije, a on sam predsedavajući odbora. Cilj fondacije je, kako se navodi, da pruži pomoć onima kojima je potrebna – novac se troši na izgradnju i popravku kuća, bolnica, škola i džamija, pomažu se veterani, invalidi i drugo. Pre dve godine sakupila je više od 90 miliona dolara donacija, čime je postala najveća dobrotvorna fondacija u Rusiji. Kadirov kaže da ne prima državne fondove i da sam zarađuje novac putem biznisa.

Organizacija je vlasnik više kompanija koje se bave građevinom, proizvodnjom sokova, mineralne vode i sladoleda “Ramkada” (pretpostavlja se skraćenica od Ramzan Kadirov). Njihov ukupni prihod 2019. premašio je 60 miliona dolara, a jasno je da to nije jedini izvor sredstava fondacije. 

POČAST KADIROVU U VIDU DŽAMIJE SA NJEGOVIM IMENOM
U prestonici se gradi i džamija sa njegovim imenom. On je rekao da se tome “kategorički protivi”, ali su javnost i religiozni lideri naveli da grad mora imati hram sa imenom lidera. Fondacija je takođe finansirala više projekata povezanih sa Fatimom, uključujući izgradnju rehabilitacionog centra pored njenog rodnog sela. Centar vodi kompanija u vlasništvu Fatimine majke Satsite Hazujeve. Nedavno je iz fonda plaćena i izgradnja škole u Fatiminom selu i džamije u Groznom, nedaleko od njene vile, a obe su imenovane po Šaihiju Hazujevu, njenom pokojnom ocu.