"ZVAO SAM ĆERKU, REKLA MI JE DA NE SME DA MRDNE..." Srbin sa Novog Zelanda opisao stanje haosa koje je zavladalo nakon terorističkog napada

Ništa nije moglo da sluti da bi ovako nešto moglo da se dogodi u Krajstčerču, Dragan Dujaković, Novozelanđanin srpskog porekla, koji 11 godina živi u tom gradu

Teroristički napad, Novi Zeland
Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

On svedoči da je nakon napada koji se dogodio u 13.30 po lokalnom vremenu ceo o grad u šoku. Bilo je, dodaje, informacija da se devet napadača nalazilo u centru grada što je izazvalo dodatnu paniku. O detaljima napada pročitajte OVDE.

Škole su bile zatvorene do sedam sati po lokalnom vremenu, a đaci nisu smeli da izlaze iz učionica. Takođe, centar grada je bio zatvoren za saobraćaj, a zatvarane su i prodavnice i tržni centri.

 

Navodi i da je vojska u Krajstčerč poslala dodatne snage, s obzirom da sam grad ima svega 1.000 policajaca. Napadač je koristio srpsku ćirilicu, o tome više OVDE.

 

Teroristički napad, Novi Zeland
Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

 

- Ljudi su i dalje uplašeni. Ono što sam video verovatno može da se izjednači sa nekim stvarima iz građanskih ratova koje smo mi preživali - kaže Dujaković koji živi blizu Linvuda gde se desio jedan od napada.

 

Dodaje da bolnica koja ima 12 operacionih sala "radi non-stop", navodeći da nikad nije video toliko policije i hitne pomoći.

Teroristički napad, Novi Zeland
Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

- Ovo je 'kraj nevinosti' za Novi Zeland pošto ovo niko nikad nije očekivao da će ovde da se desi. Ovde svi dođu da bi živeli normalan život. Policija čak ni ne nosi oružje sa sobom - kaže Dujaković.

On napominje da je glavni protagonista uhapšen blizu jedne srednje škole u centru grada.

 

- To su bile scene haosa. Pokušao sam da zovem svoju ćerku. Ona mi je samo šaputala da su svi ispod stolova i da ne smeju da mrdaju - rekao je Dujaković.

Novozelandska policija je saopštila da je 49 osoba ubijeno, a 20 povređeno u pucnjavi u dve džamije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi