"KAO POČETAK RATA U HRVATSKOJ, SPREMAJU SE ZA NEŠTO..." Srbi iz Amerike upozoravaju na eskalaciju građanskih sukoba: Prave se barikade, zakucavaju izlozi... (FOTO)

U Americi zbog ubistva Džordža Flojda svakodnevno se sve više gradova pridružuje protestima, a neretko se dešavaju incidenti koji su u pojedinim mestima eskalirali u ozbiljne sukobe.

Neredi, protesti
Neredi, protesti, Foto: AP / EPA

Srbi iz Amerike kažu da je ovo podseća na "početak rata u Hrvatskoj" devedesetih, da se haos režirao.

Vladimir Radovanović iz Njujorka koji se bavi selidbama za "Sputnjik" kaže da je bio u grotlu problema na Menhtetnu.

- Bukvalno su nas blokirali demonstranti. Izgledalo je kao nekada kod nas, nešto malo blaža varijanta 9. marta. Nosili su transparente, beli, crni i žuti ljudi, bili su izmešani. Svi su bili na ulicama, policija je stajala pored, nije znala šta da radi. Tu se osetila neka napetost, međutim, prošlo je okej. U ponedeljak smo prošli kroz centar ponovo, ljudi prave barikade, zakucavali su izloge, na prozore stavljali daske. Policija je blokirala dosta ulica. Vidim da se pripremaju za nešto... - priča Radovanović.

Dodaje da je mnogo lakše bilo raditi selidbe u vreme korone, jer je sada, ne samo zbog protesta, ponovo otežan saobraćaj, gužva je i nervoza.

Mišo Kolundžija živi u Šerevilu u Indijani, a radi u Ilinoisu, u Čikagu, koji je udaljen samo 40 kilometara od njegove kuće.

- Upravo sam došao sa aerodroma. Svaka prodavnica ima barikade, sa kamionima, ta slika podsetila me na početak rata u Hrvatskoj. Zanimljivo je posmatrati proteste i stanje bezbednosti u sve tri države. U ovoj situaciji gledam opštu sliku, u Arizoni, gde postoji Zakon o nošenju oružja, svi naoružani su bez dozvole, u Ilinoisu, gde ne može da se nosi oružje, 30 ubistava prošlog vikenda - navodi Kolundžija.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi