Venecuela
EPA
Venecuela

EPA

Foto: EPA

Privedeni američki bivši vojnici rekli su da im je zadatak bio da obezbede aerodrom u Venecueli, kako bi predsednika Nikolasa Madura smestili u avion. Optuženi su za zaveru i državni udar protiv vlade.

Venecuelanska državna televizija emitovala je nove snimke ispitivanja dvojice bivših američkih Zelenih beretki optuženih za učešće u neuspešnoj zaveri za uklanjanje Madura.

Luk Denman rekao je ispitivaču da mu je Džordan Gudro, veteran američkih specijalnih snaga i osnivač privatne kompanije za obezbeđenje Silverkorp USA, predložio da učestvuje u uklanjanju Madura sa vlasti između kraja novembra i početka decembra 2019. Denman nije potpisao nijedan papir, ali tokom „slučajnog razgovora“, Gudro mu je pružio „neke nejasne smernice o misiji“ o obuci naoružanih boraca opozicije i „stavljanju Madura u avion“.

“Mi bismo, za sve namere i svrhe, napali neku zemlju, zauzeli vojne i policijske ciljeve i uhvatili njenog predsednika.”

Denman je objasnio da mu je zadata obuka Venecuelanaca u susednoj Kolumbiji i, pošto su „osigurali svoje ciljeve“, obezbedivši aerodrom vežbali „ubacivanje Madura u avion“. Od tada nadalje, Denman bi ostao na aerodromu kako bi primio "dolaznu humanitarnu pomoć" i čekao dalja uputstva, rekao je.

Nikolas Maduro

Tanjug

Foto: Tanjug

Tokom ispitivanja, Denman je takođe otkrio da je kodna reč “džekpot” korišćena u beleškama grupe da bi "razgovarali o osobi koju traže - bilo o taocu ili meta velike vrednosti".