"OVO VAM JE OPOMENA" Skandal na proslavi, Merkelova počela da se trese kad je čula Pompea! Amerikanac žestoko osramotio domaćina!

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je povodom obeležavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida oštro kritikovao Rusiju i Kinu zbog širenja autoritarnosti.

Berlinski zid
Berlinski zid, Foto: Tanjug/AP

On je pozvao zapadne zemlje da "nastave da se bore za vrednosti slobodnih zajednica", piše Sputnjik.

On je rekao da je pad Berlinskog zida istorijski događaj koji treba da posluži kao lekcija svima koji smatraju da će autoritarni režimi postojati doveka.

Pročitajte još

"Mislili smo da će pad komunizma u Berlinu pokrenuti nepovratni trend u celom svetu. Mislili smo da će slobodarsko društvo da procveta širom sveta. Takođe smo mislili i da ćemo uspeti da oslobodimo svoje resurse koji su bili usmereni na naše saveznike da se bore za tu slobodu. Međutim, nažalost, nismo bili u pravu. Nismo bili u pravu kada je reč o putevima razvoja koje će pojedine zemlje odabrati", rekao je.

Berlinski zid
Berlinski zid, Foto: Tanjug/AP

U svom govoru, Pompeo je oštro kritikovao Rusiju zbog Krima, zbog situacije sa ukrajinskom crkvom koja trpi ogromne pritiske iz Rusije, zatim je prešao na Kinu, rekavši da u toj zemlji "komunistička partija formira novi vid autoritarnosti koju svet dugo nije video".

"Ta istina za nas nije bila očigledna 1989. godine, ali danas, 30 godina kasnije, dužni smo da vidimo svet onakav kakav zaista jeste. Moramo sebi da priznamo ko smo. Naše demokratije, SAD i Nemačka, u svojim rukama imaju ogromna bogatstva i moć, imamo obavezu da branimo ono što smo jedva stekli 1776, 1945, i 1989. godine. To nije moguće učiniti samostalno“, istakao je američki državni sekretar.

Berlinski zid
Berlinski zid, Foto: Tanjug/AP

S tim u vezi, Pompeo je rekao i da se SAD zalažu za to da Nemačka ne bude zavisna od isporuke ruskih energenata.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Dragovan
  09/11/2019 - 16:11
  Americi imperijalizam, hegemonizam i licemerstvo ! Prvo neka sredjuju svoje dvoriste ! Oni i danas imaju rezervate za Indijance, segregaciju, neresena socijalna pitanja... Gospodo niste ni Vi savrseni !
 • Korisnik: Nes
  09/11/2019 - 15:48
  Ovaj je prolupao.Samo je SAD demokratije u redu , u Americi cim neko pocne strajk odmah izvedu policiju sa pendrecima I suzavcem. To su njihova ljudska prava.
 • Korisnik: zagor
  09/11/2019 - 13:15
  Budala prokleta američka!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi