Donald Tramp i Kim Džong Un
Tanjug/AP
Donald Tramp i Kim Džong Un

Tanjug/AP

Donald Tramp i Kim Džong Un, Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja prekinula je danas razgovore o nuklearnom razoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji su započeli danas na periferiji Stokholma.

Ruski akademik otkriva šta se zapravo krije iza tajnog testiranja

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 03.10.2019. 16:45 Napetost na Pacifiku Severna koreja, balistička raketa, podmornica, Foto: Printscreen Twitter * Severna Koreja lanisrala novu balističku raketu * Ruski akademik analizirao razlog za lansiranje * Navo je tri glavna razloga zbog čega se Kim odlučio na ovaj potez Najnovije lansiranje rakete Severne Koreje može ukazivati na to da je Pjongjang postigao novi tehnološki nivo, izjavio je za TASS vodeći istraživač Centra za korejske studije Instituta Ruske akademije nauka na Dalekom istoku, Konstantin Asmolov.

 

Razgovori su prekinuti dva dana pošto je Severna Koreja lansirala balističku raketu iz zaronjene podmornice.

Okolnosti zbog čega je došlo do iznenadnog prekida razgovora dve radne delegacije nije poznato. Glavni severokorejski pregovarač Kim Miong-gil, koji je je prisustvovao razgovorima, rekao je da se pregovori neće nastaviti do kraja godine i savetovao je američku stranu da preispita svoju poziciju.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Današnji razgovori bili su prvi sastanak američkih i severnokorejskih diplomata nakon što su se Donald Tramp i Kim Jong-Un dogovorili da ponovo pokrenu dijalog jer su se u junu okupili u demilitariziranoj zoni između dve Koreje. Pre švedskog sastanka, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da "treba puno raditi", ali je izrazio nadu da će napredak u Pjongjangu biti postignut nakon višemesečnog zastoja.

Reakcije Vašingtona za sad još uvek nema.

BONUS VIDEO: Ekskluzivni intervju Milorada Dodika za Alo.rs