Katalonija
Tanjug/AP 28.10.2017.
Katalonija

Tanjug/AP 28.10.2017.

Katalonija, Foto: Tanjug/AP 28.10.2017.

 

Broj građana Katalonije koji se protivi otcepljenju te pokrajine od ostatka Španije, veći je od broja onih koji podržavaju nezavisnost, pokazuju rezultati danas objavljene ankete, koju je sproveo Centar za sociološke studije.

Rojters navodi da je to prvi put od perioda pre oktobra 2017. godine, kada su građani Katalonije podržali na referendumu nezavisnost te pokrajine, da je broj protivnika već od broja onih koji se zalažu za otcepljenje, prenosi Tanjug.

Anketa, sprovedena od 30. aprila do 6. maja, pokazala je da je 48,6 odsto Katalonaca protiv nezavisnosti, a 47,2 podržava otcepljenje od Španije.

 

U Španiji su 28. aprila održani parlamentarni izbori, na kojima su pitanje nezavisnosti Katalonije i posledice političke krize, koju je pokrenuo referendum, bile centralne teme tokom kampanje svih velikih partija.

ZNAK DOBRE VOLJE Španija odblokirala finansije Katalonije

Španski premijer Pedro Sančez isključio je mogućnost da se ponovo održi referendum o nezavisnosti, ali je rekao da je otvoren za dijalog sa onima koji se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Imajući u vidu da je njegova Socijalistička partija osvojila najviše glasova na izborima, ali ne i većinu u parlamentu, moguće je da će Sančezu biti potrebna podrška pristalica nezavisnosti Katalonije kako bi formirao vladu, ukazuje britanska agencija.