Nuklearna bomba
Profimedia

SAD raspolažu sa oko 3,8 hiljada nuklearnih bojevih glava, od kojih je 1.750 instalirano na balističke rakete i strateške bombardere. Pritom, 2.050 bojevih glava se nalazi u rezervi u slučaju potrebe, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u „Bilten of di atomik sajens“.

Prema ocenama istraživača, 1.300 bojevih glava je raspoređeno na interkontinentalne balističke rakete, 300 nuklearnih avionskih bombi koji su predviđeni za isporuku strateških bombardera sa američke vazdušne baze, a još 150 se čuva na bazama u Evropi.

"NAŠ PROGRAM ATOMSKE BOMBE!" Lazanski razotkrio najpoznatiju likvidaciju UDBE, pa šokirao celu Srbiju!

Osim toga, oko 2.4000 zastarelih bojevih glava se više ne koristi i spremni su za uništenje do 2030. godine.

 

Prema Sporazumu o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja, koji su potpisali Rusija i SAD 2010. godine, svaka od država smanjuje svoje nuklearne arsenale na takav način, kako za sedam godina ukupan broj jedinica naoružanja ne bi bio veći od 700 interkontinentalnih balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 lansirnih sistema.

ALARMANTNO Rusija: Nova nuklearna strategija SAD je opasna!

Ranije je predsednik SAD Donalda Tramp pozvao Rusiju da odustane od nuklearnog naoružanja, izjavivši da tako treba da postupe i SAD, Rusija i Kina.

NUKLEARNA DOKTRINA SAD: Ako Moskva napadne prva, posledice će biti nepodnošljive!

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je pozdravilo Trampovu izjavu i izrazio spremnost da analizira predlog o nuklearnom sporazumu.