Ako Tramp želi da lansira nuklearke, da li ga možemo zaustaviti?

Alo.rs/J.A. | vesti 2020-05-04 22:46:50 2020-05-04 22:46:50

Sporazum nije dovoljno jak

Printscreen / Youtube

Učešće Nemačke u NATO inicijativi za podelu nuklearne energije samo povećava rizik od katastrofalnih grešaka, jer Berlin nema stvarni uticaj na odluke spoljne politike Vašingtona, tvrdio je jedan visoki socijaldemokrata.

Njegovo snažno protivljenje stalnom prisustvu američkog nuklearnog oružja na nemačkom tlu su podržala su oba lidera SPD-a, Norbert Valter-Borjans i Saskija Esken, koji su ponovili svoj čvrst stav protiv bilo kakvog razmeštanja, deljenja i upotrebe nuklearnog oružja.

Stariji koalicioni partneri odmah su optužili SPD za populizam, pri čemu je poslanik CDU Patrik Sensburg izrazio zabrinutost što izjave poput ove potkopavaju NATO solidarnost i poverenje partnera u „sposobnost Nemačke da ispuni svoju buduću ulogu u okviru transatlantskog bezbednosnog aparata.“

“SPD je u totalnoj nirvani o bezbednosnoj politici ... američko nuklearno oružje služi pre svega da bi nas zaštitilo”.
Opozicija je u međuvremenu optužila vladajuću koaliciju CDU / CSU-SPD da su naneli štetu reputaciji Nemačke njihovom neprekidnom svađom, koja, kako je rekla portparolka Slobodne demokratske stranke (FDP) za odbranu, Marie-Agnes Strak-Zimerman, šalje "pogrešan signal u pogrešno vreme. " Takođe je rekla da je „neka“ kontrola nad nuklearkama bolja nego nikakva.

Naivno je verovati da bi Nemačka imala isti uticaj na NATO nuklearnu strategiju ukoliko bi se američko nuklearno oružje povuklo.

SAD su od hladnog rata rasporedile 100 nuklearnih glava u Belgiji, Holandiji, Italiji i vazdušnoj bazi u Nemačkoj. Debata oko aranžmana o deljenju nuklearne energije nedavno se rasplamsala jer Berlin nastoji zameniti svoju staru flotu mlaznih aviona Tornado, koji mogu da nose američke bombe, bilo Eurofajter Tajfunima ili američkim F-18.

Expand player
Pogledajte više