Donald Tramp
Shutterstock
Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Gotovo osam sati pre iranskog raketnog udara 8. januara na američke snage u dve baze u Iraku je vojska SAD već bila upozorena na predstojeći napad na vazdušnu bazu Ain Al-Asad u zapadnom delu arapske republike. Za to vreme su Amerikanci uspeli da prebace osoblje i oružje u utvrđene bunkere, rekli su za Reuters dva iračka oficira koji su raspoređeni u bazi.

Do ponoći nijedan jedini borbeni avion ili helikopter nisu ostali na otvorenom području baze, rekao je jedan od izvora. Drugi sagovornik agencije u iračkoj obaveštajnoj službi rekao je kako se čini da su američke trupe čak znale i vreme napada, rekavši da su “potpuno svesni da će baza biti napadnuta iza ponoći”.

Pad Boinga

printscreen/twitter

Pad Boinga, Foto: printscreen/twitter

Takvi izveštaji potvrđuju dokaze da se napad Irana teško može nazvati neočekivanim. No, konkretne informacije o tome kako i iz kojih izvora je Pentagon uspeo da otkrije vreme raketnog udara za impresivno vreme, ostaju tajne.

Neki mediji, pozivajući se na američke i iračke vojne izvore, izvestili su da je Teheran upozorio Bagdad pre napada i da je Irak te informacije preneo Sjedinjenim Državama. Ali ovde govorimo o upozorenju koje je iz Teherana došlo pola sata pre lansiranja projektila.

Iako s upitnim kredibilitetom, kasnije su visoki američki dužnosnici odbacili ovu verziju. Naime, predsednik Zapovedništva zajedničkih stožera američke vojske, general Mark A. Majli, govorio je o „učinkovitom radu američkih obaveštajnih službi“, ali ne i o upozorenjima ili curenju tajnih informacija iz Teherana, što je američkoj vojsci omogućilo pripremu za napad i da potpuno izbegne gubitke u ljudstvu.