Ruska vojska
Printscreen/Youtube
Ruska vojska

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Ruski raketni sistem Pancir-S koji poseduje Libijska nacionalna armija oborio je borbeni avion libijske vlade,

Kako prenose mediji, posada francuskog borbenog aviona "miraž F1" pokučala je da izvede raketni napad na položaje na kojem su raspoređeni ovi sistemi PVO, što je rezultiralo gubitkom još jednog aviona Vlade nacionalnog sporazuma, prenosi aviapro.

Borbeni avion oborio je ruski raketni sistem protivvazdušne odbrane Pancir-S raspoređen na teritoriji koju kontroliše Libijska nacionalna armija (LNA).

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama može se videti olupina uništenog borbenog aviona, koji je, navodno, pokušao da uništi pozicioni prostor libijske nacionalne armijske.

Ne postoje direktni dokazi da se konkretno radi o raketnom sistemu protivvazdušne odbrane Pancir-S, ali incident se dogodio na području gde su ovi kompleksi ruske proizvodnje prethodno viđeni i raspoređeni, s toga se zaključuje da su najverovatnije ovi sistemi zaslužni za obaranje francuskog borbenog aviona.

Snage Vlade Nacionalnog sporazuma još uvek nisu komentarisale gubitak svojih borbenih aviona.

Vojni specijalci i eksperti rekli su da je to, ako su informacije o upotrebi sistema za protivvazdušnu odbranu Pancir-S protiv lovaca Mirage F1 tačne, prvi dokaz o tome kako se u praksi ruski kompleks Pancir-S obračunava borbenim avionom.

Komentari (2)

fala k.

15.04.2020 19:58

i ćorava koka ubode zrno..

Marko

15.04.2020 23:31

Miraz F1 je star avion! To i nije neki uspeh oboriti starudiju!