Kasem Sulejmani
Twitter/Printscreen
Kasem Sulejmani

Twitter/Printscreen

Kasem Sulejmani, Foto: Twitter/Printscreen

Komandant Iranske revolucionarne garde Kasem Sulejmani, koji je ubijen jutros u američkom vazdušnom napadu u Iraku, identifikovan je po prstenu na ruci pošto je njegovo telo razneto, rekao je neimenovani irački političar.

Visoki irački bezbednosni zvaničnik rekao je da se napad dronom dogodio nedaleko od kargo zone aerodroma, pošto je Sulejmani izašao iz aviona i pridružio se Abu Mahdi al-Muhandisu, komandantu proiranskih iračkih snaga PMF i drugima u kolima.

Dvojica zvaničnika PMF rekla su da je Sulejmanijevo telo raskomadano u eksploziji, kao i da nisu pronašli telo Al-Muhandisa. U konvoju je ubijeno još sedam osoba, a među njima je i Sulejmanijev zet, prenosi Bild.

Pentagon je potvrdio da je Sulejmani ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu "po nalogu predsednika" Donalda Trampa, kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

Američki napad dronom usledio je nakon što su demonstranti u Bagdadu napali američku ambasadu i sukobili se tamo sa američkim snagama. Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na ambasadu SAD.

Ubistvo vodećeg iranskog generala smatra se prekretnicom i najavom eksalacije sukoba Irana i SAD i izvesno je da će uslediti potezi odmazde, što bi ionako već nemiran region Bliskog istoka mogao da gurne na ivicu rata.

Poznavaoci prilika veruju da je reč o vrlo opasnom potezu koji se može smatrati i američkom objavom rata Iranu, a neki predviđaju da će to ubistvo imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011.

Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif nazvao je Sulejmanijevo ubistvo američkim aktom međunarodnog terorizma, a ajatolah Ali Hamnei je zapretio osvetom.