Rama odbija da plati, u toku je zaplena albanske imovine širom Evrope

Kosovo online/D.S. | vesti 2021-01-18 17:10:42 2021-01-18 17:10:42

Nakon pobede u parnici sa albanskom vladom, italijanski biznismen Frančesko Beketi nastavlja sa oduzimanjem imovine Albanaca širom Evrope, pošto albanska vlada odbija da plati kaznu veću od 100 miliona evra, koliko je određeno arbitražom Svetske banke, prenosi Gazeta ekspres

tanjug

Pitanje zaplene stiglo je do Holandije, gde se priča znatno zakomplikovala.

Beketi je zatražio od suda da zapleni albanske akcije u holandskoj gigantskoj kompaniji “Šel”, koja je dobila ugovore o koncesiji za istraživanje nafte u Albaniji. Sud će takođe morati da zapleni albansku imovinu od druge poznate kompanije ENI.

Tada je holandska država odlučila da interveniše i zaštiti velike kompanije, jer nije u pitanju samo novac Albanaca, već i holandski.

Dakle, indirektno, štiteći imovinu tih kompanija, Holandija štiti albansku državu.

Ministarstvo pravde u Holandiji saopštilo je da Holandija po međunarodnom pravu ima obavezu da stane u odbranu kompanija. U principu, sredstva se ne mogu oduzeti ako novac ima javnu namenu.

“Pitanje je vrlo značajno jer Holandija ima osetljiv odnos s Albanijom, koja pokušava da se pridruži Evropskoj uniji od 2009. Danska, Holandija i Francuska stavile su veto na pregovore 2019. godine.

Albanija ima lošu reputaciju nemoćnog sudstva, korupcije i problema sa slobodom medija. Ta zemlja je takođe često u vestima zbog svog učešća u međunarodnom kriminalu kada je reč o švercu droge. Oduzimanje Televizije “Agon u Albaniji” 2015. godine bilo je povezano sa nedostatkom slobode štampe u Albaniji. Kanal je bio veoma kritičan prilikom izveštavanja o vladi.

Italijanski biznismen bio je prinuđen da od Evrope zahteva zaplenu albanske imovine, pošto je albanska država odbila da plati kaznu.

Suđenja u vezi sa albanskom imovinom vode se u Austriji i Belgiji. Na primer, u Belgiji je zaplenjen albanski novac u “Eurokontrolu”, velikoj kompaniji za kontrolu letenja.

 -

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više