Vladimir Putin
Shutterstock
Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Predlog, koji je sačinila parlamentarna radna grupa, usledio je nakon što je predsednik Vladimir Putin prošlog meseca najavio sveobuhvatne reforme političkog sistema, kojim se predviđaju ograničenja za funkciju predsednika.

Putinova inicijativa, nakon koje je stigla i ostavka vlade, u široj javnosti se vidi kao način da mu se dozvoli da produži svoju moć nakon što se njegov mandat završi 2024. godine.

Predlozi parlamentarne radne grupe za ocenu Putinovih reformi uključuju da se bivši predsednici zaštite od krivičnog gonjenja, rekao je Pavel Krašenikov, kopredsedavajući grupe.

"Predsednik Rusije, pošto je prestao da vrši svoja ovlašćenja, ima imunitet. Imamo ovo (predložena reforma)", rekao je on na sastanku radne grupe, prenela je državna novinska agencija RIA.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da u ovoj fazi neće komentarisati predlog radne grupe.

Krašenikov je ranije ovog meseca rekao da bi ruski predsednici tako mogli da postanu doživotni senatori nakon njihovog mandata. Poslanici u donjem i gornjem domu parlamenta imuni su na krivično gonjenje prema ruskom zakonu.

Radna grupa je već iznela niz drugih predloga, uključujući i onaj koji bi Putinovu funkciju preimenovalo u Vrhovnog vladara. Donji dom parlamenta Rusije već je podržao predložene Putinove reforme na glasanju prošlog meseca.

Da bi predlozi grupe bili usvojeni, oni moraju da se odobre u Donjem domu parlamenta u naredna dva glasanja pre nego što ih izglasa I Gornji dom, zatim ih razmotre regionalni parlamenti, a onda ih potpiše Putin.

Putin je rekao da će predložene izmene biti stavljene na glasanje širom zemlje, ali datum tek treba da bude određen.