Nevreme, Evrope
Youtube Printscreen
Nevreme, Evrope, Foto: Youtube Printscreen

Usled jakog nevremena koje je prethodnih dana pogodilo Evropu, iz gradova Mađarske i Poljske stižu jezive fotografije.

Kiša, nevreme, oluja

Alo!/ Dejan Briza

Kako navode, u zapadnim delovima Poljske ulice su poplavile zbog jakih kiša, a voda se popela na oko metar. Prema snimcima, automobili su se jednva kretali ulicama, kojima gotovo teče reka, dok su stanovnici hodali mokri iznad kolena. Parkirana vozila pretrpela su najveću štetu. Snimljeni su brojni "plutajući" automobili, kao i njihovi vlasnici koji ih uz težak fizički napor pomeraju sa kolovoza.

U Mađarskoj je situacija bila još dramatičnija. Tamo je u danu, nešto ranije nego u Srbiji, pala količina kiše predviđena za ceo mesec. Prema izveštajima sa teritorije severnog suseda, u mestu najpogođenijem nevremenom, vatrogasci su intervenisali čak 20 puta za 24 časa ne bi li ispumpali višak vode iz kuća, garaža i ostalih objekata.

Na snimcima iz Mađarske vide se parkinzi sa potpuno poljavljenim automobilima, kojima vire samo delovi krovova.

Dan ranije, 18. juna u Turskoj su zabeležene su još dramatičnije posledice nevremena. Četiri zgrade su, po priznanju tamošnjih vlasti, uništene, dok se za sedam osoba traga. Pored nestalih, zabeležene su povrede kod nekoliko ljudi.

Snimci odrona iz gradova ove delimično evropske zemlje preplavili su internet.

Da nevreme ne gađa samo evropski kontinent dokazuju izveštaji sa Filipina i iz Urugvaja. U prvoj ostrvskoj zemlji evakuisano je čak 40.000 stanovnika. U Urugvaju je reč o desetak puta nižoj cifri, opet više nego dramatičnoj - oko 5.400 meštana. Najznačajniji putevi u najmanje 12 pogođenih područja blokirani, jer je u periodu od sedam dana palo oko 310mm kiše.