Bolest, Kina, zaraza
Printscreen Youtube

Izveštavajući o 2019-nCoV, što je potpun i tačan naziv “korona” virusa koji se nedavno pojavio u Kini, brojni mediji su objavljivali tvrdnje za koje ne postoje utemeljeni dokazi.

Svetska zdravstvena organizacija, na svom sajtu, u savetima za javnost vezano za lijek protiv ovog virusa navodi:

"Virus je toliko nov i drukčiji da je potrebna posebna vakcina za njega. Istraživači nastoje razviti vakcinu protiv 2019-CoV i Svetska zdravstvena organizacija pomaže u njihovim nastojanjima."

Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti beogradskog Zavoda za javno zdravlje rekao je da su spekulacije da je virus stvoren laboratorijski stvarno besmislene.

"Ne može čovek da kaže da je to nemoguće, ali to bi bio previše jednostavan odgovor na ogromno pitanje šta se zaista dešava u prirodi pa se pojavljuju ovi virusi."

Tvrdnjama o “poreklu” virusa u fact check analizama bavili su se i strani mediji kao što su AFP, Radio Canada i Lupa, koji su takođe utvrdili da su ovakve “teorije” u potpunosti neutemeljene.

Takođe, hrvatski portal za proveru činjenica Faktograf je u analizi Nema dokaza da je koronavirus kreiran u laboratoriju u Wuhanu objavljenoj 6. februara pokazao kako nema dokaza da je virus kreiran u laboratoriji.

"Na temelju genoma virusa i njegovih svojstava nema nikakvih indikacija da je ovo proizvedeni virus, zaključio je profesor Richard Ebright za američki Washington Post."

Tvrdnje da je “mutacija korona virusa izazvana veštački u laboratoriji” kao i da je to “biološki rat”, te da je virus “pušten da oslabi kinesku ekonomiju” dobijaju ocenu teorija zavere jer za njih ne postoje nikakvi dokazi niti argumenti, piše Raskrinkavanje.ba.

Alo.rs je dobio ocenu lažna vest i teorija zavere.

Komentari (1)

Pop

28.01.2020 09:17

Теорија завере или не али чињеница је да је свет све више иложен опасности од вируса, врло једноставно размишљам, има нас све више у миграције народа су све веће захваљујући развијеном авио, железничком и осалим масовним превозима. Пуштањем у промет повремено ових вируса ратови више немају ту ефикасност и постају све скупљи на овај начин се елиминише по приличан број популације не бирајући место и континент.