Vladimir Putin
AP
Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin, Foto: AP

U Moldaviji socijalista Igor Dodon vodi, prema istraživanjima, u trci za predsjednika, a malo mu je falilo da pobedu osigura još u prvom krugu.

Njegov protivkandidat Maja Sandu je prozapadni kandidat i bivši ekspert Svetske banke koja je obećala obračun sa korupcijom.

Dodonova popularnost je i odraz gubitka poverenja u prozapadne kandidate nakon korupcijskog skandala 2014. godine kada je jedna milijarda dolara prosto nestala iz bankarskog sistema zemlje.

Ako pobedi, Dodon želi da raspiše referendum o izlasku Moldavije iz političkog i trgovinskog sporazuma potpisanog sa EU 2014. godine i pokrene proces pridruživanja Evroazijskoj carinskoj uniji kojom dominira Moskva.

Drugi potencijalni udarac Evropskoj uniji mogao bi biti u Bugarskoj gde građani takođe danas izlaze na drugi krug predsjedničkih izbora i gde bi, kao i u Moldaviji, mogao pobediti proruski kandidat.

Bivši oficir vazduhoplovstva Rumen Radev koji je kandidat opozicione Bugarske socijalističke partije suočiće se sa Ceckom Cačevom, kandidatom Gerba, partije desnog centra.

Radev je svoju kampanju zasnivao na antimigrantskoj retorici i na obaćanju da će ostvariti bliže odnose sa Moskvom.

Poslednja istraživanja pokazuju da Radev vodi za 10 procenata poena ispred Cačeve