Ričard Grenel
EPA/EFE
Ričard Grenel

EPA/EFE

Ričard Grenel, Foto: EPA/EFE

 


Grenel će zameniti Džozefa Magvajera, penzionisanog admirala američke mornarice, koji je postavljen prošlog avgusta. Magvajer je bio u središtu drame o impičmentu Donalda Trampa. Pred Kongresom je svedočio o prigovoru uzbunjivača koji je pokrenuo impičment. Iako je Magvajer branio uzbunjivača, on nije kritikovao predsednika Trampa.

Odluka Donalda Trampa da imenuje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za novog direktora Nacionalne obaveštajne službe iznenadila je obaveštajne zvaničnike. "On nema onu pozadinu i iskustvo kakvu bismo očekivali za tako kritičnu poziciju", rekao je Džon Sifer, bivši službenik CIA.
Evo još nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate o novom vršiocu dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Veliko iskustvo

Iako je njegova nominacija pokrenula pitanja u vezi sa njegovom pozicijom u obaveštajnoj službi, Grenel ima veliko iskustvo. Služio je kao direktor za komunikacije u Ujedinjenim nacijama, savetujući četiri američka ambasadora o pitanjima kao što su rat protiv terorizma u SAD, Iranu, Severnoj Koreji i američkim globalnim mirovnim misijama. Pre nego što je bio zaposlen u Ujedinjenim nacijama, radio je kao politički savetnik za ugledne republikance, uključujući Džordža Patakija i Dejva Kemapa i bio je portparol spoljne politike Mita Romnija.

Igra grubo

53-godišnjak ne štedi reči kada su u pitanju promocija i odbrana američkih politika. To ponekad stvara probleme. Dan nakon što je položio zakletvu na mestu američkog ambasadora u Nemačkoj, Grenel je zahtevao da se Berlin pridržava američke strategije maksimalnog pritiska na Iran i pozvao nemačke kompanije koje posluju s Teheranom da "odmah obustave operacije". Ova i druge oštre izjave nisu mu donele mnogo pristalica među nemačkim zvaničnicima i medijima. Der Špigel je tvrdio da su čelnici glavnih političkih stranaka, pa čak i sama kancelarka Merkel, izbegavali sastanak s Grenelom.


Lojalan je predsedniku Trampu

Možda i previše odan. Grenel podržava Trampovu spoljnu politiku čvrste ruke i kritikuje protivnike predsednika. Prošlog meseca je zahtevao da Vašington Post povuče priču o Trampu o tome da preti da će nametnuti carine evropskim automobilima ukoliko čelnici EU ne usvoje tvrd stav prema Iranu. Sledećeg dana nemački ministar odbrane potvrdio je da je priča tačna.

Grenel bezuslovno podržava Trampovu strategiju za izolaciju kineskog giganta za telekomunikacije, kompaniju Huavej, njegovu oštru politiku prema Iranu i zahtev predsednika da članice NATO-a povećaju rashode za odbranu. Više puta je kritikovao Angelu Merkel zbog njene "neuspešne" imigracione politike otvorenih vrata koja je rezultirala da su stotine hiljada izbeglica preplavile zemlju.


Želi da osnaži konzervativce
Nakon svoje nominacije za ambasadora SAD u Nemačkoj, Grenel je rekao da je uzbuđen zbog talasa konzervativizma koji je pogodio Evropu. "Apsolutno želim da osnažim i druge konzervativce širom Evrope, druge vođe. Mislim da postoji osnova konzervativne politike koja se diže zbog neuspele politike levice", rekao je Grenel u intervjuu za Brejtbart. Naglasio je da su konzervativci poboljšali život običnih radnih ljudi i tvrdio da je podrška desničarskim strankama ogromna.


Preživeo rak i otvoreno gej

U 2013. godini Grenel je otkrio da mu je dijagnostifikovan limfom. Kasnije iste godine, on je objavio da je se oporavlja. On je glasni zagovornik gej prava i vodi inicijativu za dekriminalizaciju homoseksualnosti širom sveta.


Nije previše aktivan na društvenim mrežam

Za razliku od drugih javnih ličnosti i političara, Grenel se eksponira previše na društvenim mrežama. Na svom korisničkom profilu Grenel nosi naočare, a njegov opis glasi: "Jači sam nakon raka. Moj pas vodi svoj život. Nesavršeni Hristov sledbenik".