Vuhan, bolnica, lažna vest, snimak
Printscreen Twitter
Vuhan, bolnica, lažna vest, snimak, Foto: Printscreen Twitter

 

Potresni video snimci mrtvih pacijenta koji leže na podu jedne od bolnice u višemilionskom gradu Vuhan, koji je i dalje u karantinu zbog epidemije koronavirusa šokirao je svet. Snimci od kad su se pojavili na društvenim mrežama neprestano se šeruju, a došli su čak i u udarne termine stranih, ali bogami i domaćih medija.

 

Potresni snimak koji se munjevito proširio Tviterom, a navodno je nastao u bolnici Crvenog krsta u Vuhanu koji prikazuje kako je čitav kineski zdravstveni sistem zbog bolesti zapao u kolaps gde mrtvi leže po podu bolnice zajedno sa obolelim, koji čekaju prvu pomoć ili smeštaj u bolnički krevetm navodno je načinila medicinska sestra koja radi u toj bolnici i da ono što kineske vlasti prikazuju je zapravo laž i umetno kreiranje stvarnosti.

Potresni snimak koji se munjevito proširio Tviterom, a navodno je nastao u bolnici Crvenog krsta u Vuhanu koji prikazuje kako je čitav kineski zdravstveni sistem zbog bolesti zapao u kolaps gde mrtvi leže po podu bolnice zajedno sa obolelim, koji čekaju prvu pomoć ili smeštaj u bolnički krevetm navodno je načinila medicinska sestra koja radi u toj bolnici i da ono što kineske vlasti prikazuju je zapravo laž i umetno kreiranje stvarnosti. Međutim, pojedini kineski tviteraši, koji se ozbiljno bave ovom temom utvrdili su da je ovaj snimak lažan i ne potiče iz imenovane bolnice u Vuhanu, već iz Ksiđanga i od ranije je dok je u Kini bila na snazi jedna od mnogobrojnih epidemija gripa. Autor pod imenom "Istočni lav" detaljno je analizirao i utvrdio da je snimak star, ali da ga je neko skinuo i ponovo objavio, ali ga je prethodno preimenovao i naveo da potiče iz Vuhana. Time je dokazao da je u pitanju lažna vest i da ono što su svetski mediji preneli kao HITNO zapravo fake news. U prilog svojoj tvrdnji izanalizirao je snimak i dao printskrinove da potkrepi svoju argumentaciju.

 

Međutim, pojedini kineski tviteraši, koji se ozbiljno bave ovom temom utvrdili su da je ovaj snimak lažan i ne potiče iz imenovane bolnice u Vuhanu, već iz Ksiđanga i od ranije je dok je u Kini bila na snazi jedna od mnogobrojnih epidemija gripa. Autor pod imenom "Istočni lav" detaljno je analizirao i utvrdio da je snimak star, ali da ga je neko skinuo i ponovo objavio, ali ga je prethodno preimenovao i naveo da potiče iz Vuhana. Time je dokazao da je u pitanju lažna vest i da ono što su svetski mediji preneli kao HITNO zapravo fake news.

Vuhan, bolnica, lažna vest, snimak, Foto: Printscreen Twitter

 

U prilog svojoj tvrdnji izanalizirao je snimak i dao printskrinove da potkrepi svoju argumentaciju.

Vuhan, bolnica, lažna vest, snimak, Foto: Printscreen Twitter

 

Naime, strani mediji poprilično pažljivo prate trenutna dešavanja u Kini, a sva novost i informacija odmah dobija status veoma važne informacije. Zvanična kineska novinaska agencija i veliki broj kineskih medija sa pažnjom izveštavaju o epidemiji koronavirusa, ali daleko odmerenije. Potencira se najviše delovanje kineske civilne i vojne zadravstvene službe, njihov požrtvovani rad i umirenje stanovništa, kako bi se epidemija suzbila, a broj preminulih i zaraženih bio manji.

Vuhan, bolnica, lažna vest, snimak, Foto: Printscreen Twitter

 

Sa druge strane profil pod oznakom "TheEastsRed" direktno je optužio demonstrante iz Hong Konga, koji već mesecima protestvuju protiv kineskih centralnih vlasti tražeći samostalnost, da su oni ti koji su lansirali stari snimak, kao i da medicinska oprema ne pripada toj bolnici, kao i lekarsko osoblje.

Uprkos svetskim medijima, gde je priča o koronavirusu dobila nivo panike, malobrojni stranci koji su uprkos vanrednoj siutaciji u Kini ostali u toj mnogoljudnoj i više hiljada kilometara udaljenoj zemlji svedoče drugačije. Među njima ima i Srba, koji s jedne strane jesu uplašeni, a sa druge smatraju da je situacija više prenaduvana nego što objektino izgleda tako.

 

Tako na primer jedan od Srba, koji živi u Pekingu napisao je na svom Fejsbuk profilu informaciju sledeće sadržine koju prenosimo u celosti:

"Trenutna situacija u Kini je sledeća: Oko 2000 potvrđeno obolelih, 41 smrtni slučaj. Skoro sve je pod kontrolom, javljaju kineski mediji. Gradi se nov prihvatni smeštaj (karantin) sa 1000 mesta. Biće gotov za 5 dana. Sve oblasti u Kini se kontrolišu i stavljaju u stanje potpune kontrole. Vojni i civilni lekari rade 24 časa neprekidno. Higijeničari svuda dezinfikuju životni prostor. Ono što je najveći uspeh Kineskih naučnika jeste da su pronašli prave lekove za tretman ovog virusa. To su MOXIFLOXACIN i OSELTAMIVIR. Uspešno se oporavlja 34 pacijenta. Lekovi su pokazali svoju delotvornost nakon 5 dana konzumiranja terapije. Lepe vesti za obolele, a i ostale, prenose kineski mediji. Pozdrav iz Pekinga".

U prilog tvrdnje naših ljudi ide i informacija objavljena pre šest sati da je do sad zvanično 1372(+3) zaraženo koronavirusom, od čega se njih 39 je izlečeno, a 41 osoba je preimunla od mutiranog virusa.

Komentari (1)

gggg

25.01.2020 21:43

Sta se kriuje iza ovoga?Farmaceutska mafija.Sta sad hoce da nam uvale?Pa nove vakcine,lekove...Ne nasedajte.Pa ni kolera nije ovako izgledala.