EU
Shutterstock
EU

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Finansijske probleme su u najvećem broju prijavljivali stanovnici Mađarske, Bugarske, Italije, Grčke i Španije, dok su najmanje problema tokom pandemije iskusili Danci, Holanđani, Šveđani, Finci i Austrijanci, pokazuje istraživanje Evropskog parlamenta.

Istraživanje Evropskog parlamenta, sprovedeno od početka pandemije do kraja aprila 2020. godine, pokazuje da su se građani EU koji su prijavili finasijske probleme, najviše žalili na gubitak prihoda (30 odsto), nezaposlenost ili delimičnu nezaposlenost (23 odsto), nemogućnosti otplate stanarine ili kredita (14 odsto) dok je njih devet procenata ocenilo da je imalo probleme s kupovinom "hrane za pristojan život".

Jedan od deset Evropljana koji su se suočili s finansjskim problemima tokom pandemije kaže da je zatražio novčanu pomoć od familije ili prijatelja, a tri procenta navodi da su se našli pred bankrotstvom.

Šest od deset ispitanika smatra da u EU tokom pandemije nije pokazano dovoljno solidarnosti među zemljma članicama, a njih 22 procenta kaže da je u potpunosti nezadovoljno stanjem solidarnosti u EU27.

korona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najviše nezadovoljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a pokazani stepen evropske solidarnosti u njavećoj meri podržavaju Irci, Holanđani i Danci.

Tri od četiri ispitanika širom EU kaže da je "čulo, videlo ili čitalo" o merama koje EU preduzima kao odgovor na pandemoju COVID-19, a jedna trećina kaže da zna i koje su mere u pitanju.

Polovina (52 odsto) Evropljana koji navode da znaju o merama EU kaže da nije zadovoljno onim što je do sad učinjeno.

Najviše nezadovljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a slede i Austrija i Bugarska.